Jak rozmrozić mięso, by zachowało swoje smakowe walory?

Rozmrażanie mięsa może nie jest procesem o bardzo dużym stopniu trudności. Niemniej nie należy ono do rzeczy, które da się zrobić szybko. Ekspresowe tempo jest w tym przypadku wykluczone. Jednak istnieją sposoby, żeby rozmrażanie mięsa nie trwało godzinami?

Jaki jest najzdrowszy sposób rozmrażania mięsa?

A no taki, iż należy je przełożyć z zamrażalnika do lodówki. Przy czym trzeba od razu zaznaczyć, że taki proces rozmrażania mięsa jest bardzo powolny. Poza tym na długie czekanie mogą sobie jedynie pozwolić osoby, które planują potrawę na inny dzień niż obecny. Pozostałym, którzy zapomnieli wyjąć mięsa z zamrażalnika, pozostają inne metody.

Jak rozmrozić mięso mielone?

A wystarczy woreczek z owym mięsem wsadzić do miski z letnią wodą. Gdy już sobie nieco w niej poleży, wtedy powinno się mu zmienić wodę na nieco chłodniejszą. To zapobiegnie zbyt szybkiemu namnażaniu się bakterii na powierzchni mięsa. Po drugie zamarznięte mięso mielone da się też rozmrozić pod strumieniem bieżącej wody. Niemniej jak nie trudno się domyślić- nie jest to zbyt ekonomiczna i tania metoda. Ważne jest także to, aby zapamiętać, iż raz rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie zamrażać. A to dlatego, że jego ugotowanie i zjedzenie mogłoby grozić poważnym zatruciem pokarmowym.

Jak rozmrozić mięso schabowe?

Na przykład wkładając je do piekarnika z termoobiegiem lub funkcją rozmrażania. By rozmrozić mięso schabowe w piekarniku, wystarczy położyć je na blasze piekarnika lub włożyć je w naczynie żarowe i dopiero potem poddać je obróbce termicznej. Użycie piekarnika w wypadku mięsa schabowego to najszybszy i najpraktyczniejszy sposób na to, by nadawało się ono w tempie błyskawicznym do spożycia.

O czym należy pamiętać przy rozmrażaniu mięsa?

W przypadku mięsa schabowego, by go za bardzo nie podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. Gdy tak się stanie, trzeba będzie od razu je upiec, by baterie nie zdążyły się namnożyć. Jeśli chodzi o mięso mielone, to nie wolno dopuścić, aby leżało ono w zbyt gorącej wodzie. Taki błąd spowoduje, że będzie ono pełne zarazków, a jego zjedzenie może skończyć się zatruciem.

Poza tym obecność bakterii w mięsie może skutkować tym, że danie z niego zrobione- będzie miało nieprzyjemny, specyficzny zapach.
Jak widać, zasady rozmrażania mięsa są dosyć proste. Należy tylko przypilnować, by za długo nie przebywało ono w wodzie bądź mikrofalówce. A wszystko będzie z nim w porządku. Poza tym trzeba uważać na to, by go przypadkiem drugi raz nie zamrozić.

Redakcja stolikwkropki.pl