Ryba na obiad z piekarnika

Ryba na obiad z piekarnika to łatwy sposób na pożywny, zdrowy i smaczny posiłek. To danie trudno zepsuć, wystarczy przeczytać zamieszczony poniżej prosty przepis na rybę, aby przygotować soczystego, pysznego łososia.

Ryba na obiad z piekarnika – dlaczego łosoś?

Łosoś jest nie tylko smaczny, ale ma też wiele cennych właściwości, dlatego warto go włączyć do diety. Jest to ryba bogata w składniki odżywcze i mineralne. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Łosoś jest bogaty również w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są one bardzo istotnym elementem naszej diety. Regulują poziom cholesterolu we krwi i chronią nasze serce.

Ryba ta zawiera mnóstwo potasu, żelaza, fosforu, magnezu, selenu i jodu. Na plus trzeba wymienić również to, że nie ma w nim zbyt wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, które, spożywane w nadmiarze, zwiększają ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krwionośnego. Łosoś jest też źródłem cennych witamin. Zawiera witaminy A, E, D oraz witaminy z grupy B.

Zobacz też: przepis na placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Składniki

  • 2 filety z łososia (500 g)
  • 50 g masła
  • ½ cytryny
  • sól morska
  • pieprz cytrynowo-ziołowy
  • świeży rozmaryn
  • ziemniaki / ryż
ryba na obiad z piekarnika

Sposób przygotowania

Krok 1

Przygotuj filety z łososia. Umyj je, sprawdź dokładnie dłońmi, czy nie nie ma w nich ości (możesz je wyjąć za pomocą pęsety). Raczej nie powinno ich tam być, ale dla pewności warto to sprawdzić. Skórę możesz zostawić, jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu ryby i boisz się ją wysuszyć. Jeśli jednak chcesz się jej pozbyć, podważ ją nożem i oderwij od mięsa.

Krok 2

Przygotuj naczynie żaroodporne. Masło pokrój w plastry. Połowę z nich ułóż na dnie i posyp solą. Sparz cytrynę wrzątkiem i pokrój ją w plastry. Również połowę ułóż na maśle. Na całość połóż filety z łososia. Na wierzch ułóż pozostałe masło i cytrynę. Posyp pieprzem cytrynowo-ziołowym. Dodaj listki świeżego rozmarynu. Ważne, żeby nie przesadzić z ilością, aby smak przypraw nie zdominował smaku samego łososia.

Podpowiedź: Jeśli pieczesz łososia ze skórą, ułóż go skórką do góry.

Krok 3 

Przykryj naczynie żaroodporne i włóż je do wyłączonego, zimnego piekarnika. Dzięki temu ryba, rozgrzewając się wraz ze wzrostem temperatury w piekarniku, nie będzie sucha i upiecze się idealnie. Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni. Piecz przez 50 minut.

Podpowiedź: jeśli zależy ci na przyrumienieniu ryby z zewnątrz, pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę. Jednak wtedy częściej kontroluj stan ryby, aby się nie wysuszyła.

Krok 4

W czasie, gdy ryba się piecze ugotuj ziemniaki lub ryż. To zależy od Twoich upodobań. Ryba dobrze się skomponuje również z gotowanym kalafiorem.

prosty przepis na rybę

Ryba na obiad z piekarnika jest gotowa do jedzenia!

Redakcja stolikwkropki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *