Olej palmowy – szkodliwość, rodzaje i użycie

Gdy analizujemy statystyki dotyczące światowej produkcji olejów roślinnych, szybko możemy zaobserwować, że tłuszcz pochodzący z palmy olejowej ma w niej szczególnie wysoki udział. Szacuje się, że wynosi nawet 40 procent. Zainteresowanie olejem palmowym jest podyktowane przede wszystkim jego wydajnością. Nie oznacza to jednak, że wszystkie osoby analizujące możliwości oleju palmowego zgadzają się z tym, że nie ma on sobie równych. Przeciwnie, gdy w grę wchodzi olej palmowy szkodliwość jest wysuwana na pierwszy plan. Jak jest naprawdę? Wokół oleju palmowego nagromadziło się sporo mitów, warto więc przystąpić do ich sukcesywnego obalania.

Kwasy tłuszczowe i ich specyfika

Bez względu na to, z jakim tłuszczem mamy do czynienia, musimy mieć na uwadze to, że składać się będzie on w swojej przeważającej części z kwasów tłuszczowych. Nie oznacza to jednak, że nie ma żadnych różnic między nimi. Przeważnie zwracamy uwagę na kwasy tłuszczowe nasycone i jednonasycone, wiele uwagi poświęca się jednak również kwasom tłuszczowym wielonienasyconym. Tłuszcze jadalne, bez względu na ich rodzaj, są mieszaninami jadalnych kwasów tłuszczowych, te jednak nie zawsze występują w takich samych proporcjach.
Największym problemem mogą być nasycone kwasy tłuszczowe, bo niemal wszyscy spożywamy je w nadmiarze. Niestety, konsekwencje takiego stanu rzeczy mogą być poważne, bo tendencja do przyjmowania ich w dużych ilościach grozi nie tylko otyłością, ale również chorobami sercowo-naczyniowymi. Tu właśnie dochodzimy do najpoważniejszego problemu, który generuje olej palmowy, bo jest on nawet w 50 procentach złożony właśnie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich wysoka zawartość nie powinna być szkodliwa, jeśli po olej palmowy sięga się jedynie od czasu do czasu. Jeśli jednak decydujemy się na jego spożywanie regularnie, musimy liczy się z problemami.

Olej palmowy – zalety i wady

Choć zwykle mówi się po prostu o oleju palmowym, w rzeczywistości mamy do czynienia nie z jednym, ale z kilkoma jego rodzajami. Tu warto wspomnieć o oleju z ziaren palmy oleistej oraz o oleju, który bazuje na jej miąższu. W sprzedaży dostępna jest także oleina palmowa oraz stearyna palmowa. Każda z wymienionych tu odmian ma nieco inne właściwości. Różnice pomiędzy nimi dotyczą również składu poszczególnych z nich.
Używanie oleju palmowego w rozsądnych ilościach wydaje się najlepszym sposobem na zniwelowanie jego szkodliwości. Warto jednak pamiętać również o tym, że na poziom naszego zadowolenia wpływa również jakość tłuszczu palmowego. Jeśli tylko jest to możliwe, należy unikać utwardzonego oleju palmowego. Surowy olej palmowy jest znacznie bezpieczniejszy, zawiera też znacznie więcej witamin i antyoksydantów. Chcąc dbać o zbilansowaną dietę, można sięgać także po rafinowany olej palmowy. Ten jest cennym źródłem energii. W jego skład wchodzą przy tym witaminy znane z tego, że są rozpuszczalne w tłuszczach. Mądre stosowanie oleju palmowego powinno więc ograniczyć jego szkodliwy wpływ na organizm.

Redakcja stolikwkropki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.