Kotlety sojowe: jak zrobić wegański obiad?

Mogą zachwycać smakiem i pięknym wyglądem, mogą pochwalić się też sporą wartością odżywczą. Dla tych, którzy zrezygnowali z jedzenia mięsa, kotlety sojowe są bardzo ważnym składnikiem diety. W jaki sposób można je przygotować?

Soja i jej wartość odżywcza

W diecie wegańskiej, soja jest jednym z najważniejszych składników. To cenne źródło białka oraz ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, to jednocześnie cenne źródło węglowodanów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoka wartość odżywcza sprawia, iż soja doskonale radzi sobie jako zamiennik mięsa, a że można ją w ciekawy sposób doprawić, jej smakiem cieszą się chętnie i te osoby, które wprawdzie mięso jedzą, jednak od czasu do czasu mają ochotę poszerzyć swe menu o kotlety z soi.

Jak przygotować kotlety sojowe?

Istnieje wiele ciekawych dań, w których głównym dodatkiem stają się kotlety sojowe Jak zrobić takie przysmaki? Możliwości jest sporo.
Opcją najłatwiejszą jest kupienie gotowych kotletów sojowych w sklepie, a następnie przygotowanie ich w następujący sposób: moczenie kotletów w wodzie lub bulionie warzywnym, doprawianie (np.przyprawą do gyrosa) oraz smażenie.
Dla tych, którzy wolą przygotować obiad samodzielnie, cennym wsparciem będą coraz liczniejsze przepisy na dania z soją w roli głównej. Dzięki nim bez problemów można przygotować kotlety. Wystarczy namoczyć wcześniej soję, a następnie ugotować ją i przestudzić. Soję taką można połączyć z podsmażoną cebulką, tartą bułką oraz jajkiem, można tu również dodać otręby owsiane. Wszystkie te składniki należy zblendować w taki sposób, by powstała gładka masa. Gdy będzie gotowa, wystarczy ją połączyć z przyprawami. Jakimi? Podstawa to sól, pieprz oraz papryka (może być ostra, może być wędzona). Kto ceni sobie zioła, ten może dodatkowo wykorzystać moc majeranku – przyprawy, dzięki której można będzie uniknąć problemów ze wzdęciami. Przepis na takie kotlety można też poszerzyć o inne dodatki. Świetnie sprawdzą się tu grzyby, można też dodać inne warzywa, np. odrobinę marchewki.

Jak podawać kotlety sojowe?

Kotlety sojowe można podawać na wiele sposobów. Smażone lub pieczone, staną się wartościowym dodatkiem do wielu zestawów obiadowych. Kotlet z soi może się świetnie sprawdzić w towarzystwie frytek i ziemniaków, świetnie pasuje też z warzywnymi surówkami. Kotlety sojowe mogą się również przemienić w pysznego burgera, podawanego z pysznymi sosami oraz warzywnym dodatkami. Możliwości włączenia kotletów sojowych do menu jest sporo, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie wiele ciekawych rozwiązań.

Redakcja stolikwkropki.pl