Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym to proste, szybkie i tanie rozwiązanie na pyszny, tradycyjny obiad. Danie to jest bardzo popularne i występuje w wielu wariantach. Można przygotować je na słodko, z cukrem, czy na na słono, z przyprawami, różnymi sosami lub z gulaszem. My zajmiemy się wersją na słono. Po przeczytaniu tego przepisu dowiecie się, jak przyrządzić chrupiące placki ziemniaczane z sosem czosnkowym, który doda potrawie aromatu i wyrazistego smaku.

Zobacz też: prosty przepis na rybę z piekarnika

Składniki na placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 białe cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Składniki na sos do placków ziemniaczanych

  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
sos do placków ziemniaczanych

Czosnkowy sos do placków ziemniaczanych – przygotowanie

Krok 1

W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym.

Krok 2

Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do sosu.

Krok 3

Wyciśnij do sosu łyżeczkę soku z cytryny. Dodaj soli i pieprzu lub ziół według uznania.

Placki ziemniaczane – przygotowanie

Krok 1

Umyj ziemniaki i obierz je ze skórki. Następnie zetrzyj ziemniaki. Najlepiej użyć robota kuchennego, dzięki temu przygotujesz danie szybciej, przy mniejszym wysiłku. Jeśli jednak takiego robota nie posiadasz, zetrzyj ziemniaki na tarce na małych oczkach.

Krok 2

Odciśnij z ziemniaków jak najwięcej soku, ale nie wylewaj go, tylko zostaw w oddzielnej miseczce. Odstaw ziemniaki na 20-30 minut, od czasu do czasu odlewając sok do miski. Pozbycie się wody z ziemniaków sprawi, że placki będą bardziej chrupiące.

Krok 3

Zetrzyj cebulę w robocie kuchennym lub na tarce o małych oczkach. Dodaj ją do masy ziemniaczanej. Dodaj również mąkę, jajka, sól i pieprz.

Krok 4

Weź miskę z sosem, który odcisnąłeś z ziemniaków i wylej prawie całą zawartość, zostawiając na dnie miski biały osad. Jest to skrobia ziemniaczana. Ją również dodaj do masy. 

Krok 5

Wlej na patelnię dużą ilość oleju roślinnego, tak aby przykrywał całą patelnię warstwą od 1 do 2 mm. Rozgrzej tłuszcz. Jest to ważne, aby miał odpowiednią temperaturę – to sprawi, że placki będą chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.

Krok 6

Smażąc placki najpierw wrzuć na patelnię odrobinę masy. Jeśli zaczęła skwierczeć, to znaczy, że olej jest odpowiednio rozgrzany.

Krok 7

Smaż placki po 5 minut z każdej strony. Następnie odłóż je na talerz przykryty ręcznikiem kuchennym, dzięki czemu odsiąknie z nich część tłuszczu.

Krok 8

Podaj placki ziemniaczane z sosem czosnkowym, póki są gorące – wtedy są najbardziej chrupiące!

placki ziemniaczane

Takie danie na pewno posmakuje całej rodzinie! Można do niego dobrać dowolne dodatki, sosy, albo gulasz. Warto też przygotować prostą sałatkę pomidorową lub mizerię.

Redakcja stolikwkropki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.