Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami (al pomodoro) jest tradycyjną włoską przekąską. Jest to grzanka z pieczywa (najczęściej ciabatty), którą zdobią pomidory z czosnkiem, cebulą, oliwą i bazylią. Nadaje się idealnie na lekką kolację, czy jako przystawka podczas przyjęć. Danie bardzo proste, smaczne i zdrowe!

Kluczową sprawą podczas przyrządzania bruschetty są wysokiej jakości składniki. Dlatego należy zaopatrzyć się w świeże warzywa, bazylię, oraz dobrej jakości oliwę z pierwszego tłoczenia.

Skoro już wiemy, co jest najważniejsze możemy zabrać się za przygotowanie dania!

Dowiedz się też: jak zrobić idealne ciasto na pizzę

Składniki

  • 1 ciabatta (lub jakiekolwiek inne pieczywo pszenne, np. bagietka)
  • 3-4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • zielona cebulka
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
  • sól
pomidory z czosnkiem

Bruschetta z pomidorami – przygotowanie

Krok 1

Pieczywo pokrój w kromki o grubości około 1,5 cm. Pokrop je oliwą. Kładąc je oliwą do dołu, ułóż na blaszce do pieczenia i włóż na górną półkę piekarnika, uprzednio nagrzanego do 190 stopni. Włącz w piekarniku opcję grillowania, a jeśli takiej nie posiada, ustaw na grzanie od góry. Czas pieczenia to około 6-7 minut.

Podpowiedź: Zamiast używać piekarnika, możesz również tostować pieczywo na patelni.

Krok 2

Przygotuj garnek. Wlej do niego tyle wody, aby po włożeniu do niego pomidorów, nie były w pełni nią przykryte. Zagotuj wodę. Przygotuj też miskę i nalej do niej tyle zimnej wody, aby po włożeniu do niej pomidorów, w pełni je przykryła.

Krok 3

Pomidory natnij od spodu na kształt litery “X”. Gdy woda się zagotuje, wyłącz palnik i włóż do niej pomidory. Trzymaj je w wodzie przez około 1 minutę, a następnie wrzuć je do naczynia z zimną wodą. Gdy minie 1 minuta, wyjmij je z wody i obierz ze skórki. Następnie pokrój w kostkę i umieść w pustej misce.

Krok 4

Obierz czosnek i cebulę. Jeden ząbek czosnku zachowaj na potem. Pozostałe wraz z cebulą drobno posiekaj i dodaj do pomidorów.

Krok 5

Porwij kilkanaście listków bazylii i dodaj je do miski, w której są pomidory z czosnkiem i cebulą. Dodaj około 3 łyżek oliwy, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Upieczone kromki wyjmij z piekarnika. Odłożony ząbek czosnku przekrój wzdłuż na pół i natrzyj nim grzanki, aby nadać im aromatu. Następnie posiekaj drobno czosnek i dodaj do pozostałych składników w misce i wszystko wymieszaj.

Krok 7

Polej pieczywo odrobiną oliwy. Przy pomocy łyżki na całość nałóż wymieszane pomidory z czosnkiem, cebulą, oliwą i bazylią. 

bruschetta z pomidorami

Tradycyjna bruschetta z pomidorami jest gotowa!

Redakcja stolikwkropki.pl