Kasza manna a przyrządzanie pysznych potraw

Kasza manna jest stosowana w polskiej kuchni od wieków. Można z niej przygotować mnóstwo pyszności. Niegdyś manna była doceniane przede wszystkich za możliwość szybkiego przygotowania pożywnego oraz smacznego pożywienia. Do dziś wciąż kaszką manną z mlekiem zajadają się nie tylko dzieci, lecz także osoby dorosłe. Jej wartość odżywcza jest porównywalna do takich produktów jak ziemniaki, ryż, czy makaron. Kaszę mannę można podawać z różnymi przyprawami, zarówno na słodko jak i słono. Z jej pomocą można przyrządzić wiele smacznych deserów. Jakie są właściwości odżywcze kaszki manny?

Kasza manna – bogactwo witamin i minerałów

Powstaje ona ze zmielonych ziaren pszenicy. Ważne jest, aby w procesie produkcji ziarna dobrze oczyścić z bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych. W czasie przemiału tego zboża można otrzymać kasze mannę w różnej postaci. Obecnie w ofercie wielu sklepów spożywczych można spotkać dwa rodzaje tego produktu. Każdy klient zainteresowany zakupem ma do wyboru kaszę mannę zwykłą oraz kaszę mannę błyskawiczną. Ten drugi produkt jest poddawany specjalnej obróbce termicznej, która pozwala na szybsze jej przygotowanie poprzez gotowanie.

Kaszka ta posiada w swoim składzie posiada witaminy takie jak: B1, B2, B6 oraz PP. Co więcej w jej składzie można znaleźć jeszcze kwas foliowy, potas, żelazo, magnez oraz jod w bardzo dużej ilości.

Co ugotować z kaszy manny?

Kaszka manna jest doceniana przez wiele pań domu lubujących się w przygotowywaniu tradycyjnych, szybkich oraz łatwych potraw. Można z niej przygotować pyszną:

– zupie mleczną

– leguminę

– budyń 

Desery te są bardzo zdrowe oraz smakują wyśmienicie zwłaszcza wtedy, gdy są podane z owocami lub bakaliami takimi jak: orzechy czy rodzynki.

Kaszkę mannę można także wykorzystać w kuchni do sosów oraz zup. Stanowi ona także składnik wielu ciast.

Każda dobrej jakości kaszka posiada biało – żółtawy odcień. Cząsteczki jej nie powinny zawierać śladowych ilości mąki oraz elementów otrębowych. Jej smak można wzmocnić za pomocą takich produktów jak: sól, cukier oraz słodkie syropy.

Kasza ta najlepiej smakuje w postaci zagęszczonej. Aby uzyskać jej niepowtarzalny smak należy zagotować 50 g tego produktu przez dwie minuty w około pół litra lekko osolonego wrzątku. Z kolei kaszę pół – gęstą, należy gotować w około 700 ml wody. Kaszka idealnie nadaje się na przygotowanie zarówno sycącego śniadania, jak i lekkostrawnej kolacji.

Kasza manna – ile posiada kalorii

Każda racjonalna dieta powinna być urozmaicona. Można to w łatwy sposób osiągnąć, posiłkując się kaszą manną. Produkt ten 100 g zawiera aż:

– 360 kcal wartości ożywczej

– 12,68 g białka

– 72,8 g węglowodanów

– 0 g cukru

– 3,90 g błonnika

– 1,05 g tłuszczu

– 0,15 g tłuszcze nasycone

– 0,12 g tłuszcze jednonienasycone

– 0,43 g tłuszcze wielonienasycone

Kaszka jest produktem o wielu zaletach. Jedną z nich jest to, że jest on lekkostrawna. W związku z tym powinny ją stosować takie osob

Redakcja stolikwkropki.pl