Piec do wypieku chleba

Któż z nas nie szaleje za zapachem i smakiem prawdziwego chleba. Aby go przygotować nie wystarczy tylko ciasto, ale przede wszystkim musimy zaopatrzyć się w solidny piec. Nie kupimy takiego pieca w żadnym sklepie. Wybudowanie takiego pieca wymaga odpowiednich materiałów. Czynnikiem wpływającym na wypiek chleba jest specjalna konstrukcja.

Jakie materiały są potrzebne do konstrukcji pieca do chleba?

Najważniejszą cechą takiego pieca jest wyselekcjonowany kształt. To ważne, jaki będzie posiadał, ponieważ kształt kopuły pozwala generować ciepło. Promieniowanie zaś pozostaje na podłodze. Dzięki temu powstają równomierne warunki wypieku. Musimy jednak pamiętać, że kopuła nie może być nadmiernie wysoka, aby nie dopuścić do zbyt dużych zawirowań powietrza. Aby panował właściwy obieg ciepła wewnątrz pieca, komin należy usytuować w przedniej części paleniska. Bardzo dobre właściwości do akumulowania ciepła posiadają cegły szamotowe, a także glina. Natomiast odpowiednia zaprawa będzie odporna na działanie bardzo wysokich temperatur. Należy także zdecydować na jakiej podstawie ma być ustawiony piec. Wtedy do jej wzniesienia można użyć cegły tradycyjnej. Dobrą opcją będzie także zbudowanie konstrukcji drewnianej. W tym przypadku ważne jest solidne wykonanie, mając na względzie wagę pieca, która przy większych gabarytach dochodzi nawet do kilkuset kilogramów. Z tego też powodu to murowana konstrukcja jest najbardziej pożądana.

Jak jest zbudowany i jak działa piec do chleba

Podczas budowy wyżej wymienionego podestu nie można zapomnieć, aby palenisko znajdowało się na wysokości naszego łokcia. Zapewni to o wiele większy komfort podczas obsługi pieca. Kiedy zostanie zakończona budowa pieca do chleba, następuje konstruowanie wnętrza komory. Kolejnym etapem jest nałożenie gliny na całej powierzchni dna tejże konstrukcji. Grubość, jaką powinna posiadać warstwa gliny ,powinna być w przedziale 15-20 centymetrów. Część ludzi wykorzystywała tłuczone szkło przed nałożeniem gliny, jako izolację. Nie jest to jednak obowiązkowe. Po tych wszystkich działaniach potrzebny będzie miesiąc na wyschnięcie. Kolejną czynnością po wykonaniu fundamentu dna jest ułożenie cegieł lub płyt szamotowych. To one będą stanowiły palenisko pieca. Odpowiednia zaprawa ma za zadanie ich połączenie. Nie można zapomnieć także o skonstruowaniu dolnej części wlotu i aby była nieco wysunięta od czoła. Komora piekarnicza, wzniesiona z cegieł szamotowych, będzie następną budową. To właśnie ona będzie sercem pieca do chleba. Aby wnętrze mogło w 100% magazynować ciepło, całość należy wykończyć sklepieniem. Dobrym pomysłem będzie obłożenie komory izolacją z wełny mineralnej. Na końcu trzeba już tylko obudować piec i zamontować drzwiczki. Podczas rozpalania ognia warto pamiętać, aby zawsze znajdował się w tylnej części paleniska. Buk, wiśnia i czereśnia będą najlepszym wyborem drewna do palenia. Odpowiednio skonstruowana kopuła ma za zadanie kumulować powstające ciepło w wyniku nagrzewania ceramicznego wnętrza. Kiedy piec osiągnie wymaganą temperaturę należy wygarnąć żar i włożyć do środka przygotowane ciasto.

Redakcja stolikwkropki.pl