Jedzenie surowego buraka- sposób żywienia, który może przynieść wiele zdrowotnych korzyści organizmowi

Tradycja kulinarna nakazuje nam, iż buraki czerwone powinno się obrać, ugotować lub podsmażyć, gdyż tak jest poręczniej oraz zdrowiej. Jednak jak się okazuje, jedzenie surowego buraka przynosi jeszcze więcej zdrowotnych korzyści tylko mało kto, o tym wie.

Czemu jedzenie surowego buraka źle nam się kojarzy?

Przede wszystkim dlatego, że niektórych warzyw nie można jeść na surowo, gdyż one w takiej konfiguracji bardziej szkodzą, niż pomagają. Przykładem są ziemniaki. Po drugie surowy burak kojarzy nam się z robakami i zarazkami. Po trzecie burak na surowo ma taki nieprzyjemny oraz ziemisty posmak. A nie każdemu to odpowiada.

Czy jedzenie surowego buraka jest zdrowe?

Jak najbardziej. Surowy burak zawiera duże ilości witaminy A, C, E, K oraz jest bogaty w witaminy z grupy B. Oprócz tego ma w swoim składzie dużo wapnia, miedzi, potasu, cynku, a także żelaza, Ma on także sporo błonnika oraz betaniny. Obecne w jego składzie są również inne minerały, które wydatnie wpływają na witalność ludzkiego organizmu oraz poziom jego ogólnej odporności.

W jakiej formie można spożywać surowego buraka?

Po pierwsze można go pokroić i dodać do sałatek warzywnych. Gdy rozpadnie się on na małe części i zostanie wymieszany z innymi składnikami, jego specyficzny niezbyt przyjemny posmak zniknie. Po drugie surowego buraka można także przyswoić sobie w formie soku. Do jego zrobienia wystarczy sokowirówka lub wyciskarka, do której wrzuca się cząstki buraka i czeka, aż zostaną dokładnie zmielone. Dopiero wtedy można uzyskać pełnowartościowy, zdrowy sok buraczany. Gdyby jego smak okazał się zbyt cierpki, to zawsze można go zmieszać z innymi sokami na przykład z marchewki lub jabłkowego.
By sok z buraka nabrał smaku i odpowiedniej konsystencji, zaleca się włożenie go na kilka minut do lodówki.

Komu przyda się sok z surowego buraka?

Po pierwsze osobom, które często chorują i mają słabą odporność. Po drugie picie wyżej wymienionego soku zaleca się kobietom w ciąży oraz osobom o skłonnościach do anemii. Po trzecie sok ten dobrze zrobi także pracownikom fizycznym oraz sportowcom wyczynowym, którzy przecież poddają się bardzo ostremu reżimowi treningowemu.

Jakie lecznicze właściwości ma surowy burak?

Po pierwsze przeciwdziała nowotworom. Po drugie pomaga oczyścić organizm z toksyn. Po trzecie przyspiesza metabolizm i stymuluje odchudzanie. Surowy burak dobrze działa też na serce. Po czwarte obniża cholesterol i ciśnienie tętnicze. Przeciwdziała miażdżycy i zmniejsza ryzyko udaru i wylewu. Jak widać- surowy burak i wszystkie jego pochodne to niedoceniane naturalne lekarstwo, które może zdziałać wiele dobrego dla ludzkiego organizmu.

Redakcja stolikwkropki.pl