Alternatywa dla cukru – czym zastąpić słodycze, będąc na diecie?

Odchudzanie to proces, który wymaga od nas samozaparcia i wielu wyrzeczeń. Cukier, który towarzyszy nam na każdym kroku dostarcza do naszego organizmu jedynie puste kalorie. Dlatego warto ograniczyć ten składnik w naszej diecie. Dodatkowo cukier uzależnia podobnie jak używki, przez co niewiele osób decyduje się wykluczyć ten produkt ze swojej diety.

Miód – zdrowa alternatywa dla cukru

Cukier w diecie możemy zastąpić miodem. Zawiera on mniej kalorii w danej porcji, a jednocześnie dostarcza nam wiele cennych składników odżywczych. Miód ma także słodszy smak, przez co np. do słodzenia herbaty użyjemy go mniej niż cukru. Spożywanie miodu zmniejsza także ochotę na podjadanie słodyczy, co jest przydatne w czasie odchudzania. Oczywiście z miodem także nie możemy przesadzić, gdyż zawiera około 330 kcal w 100 gramach. Dla porównania cukier zawiera 400 kcal w 100 gramach. Miód ma także właściwości bakteriostatyczne i przeciwzapalne. Możemy go wykorzystać do sporządzania domowych syropów, a także będzie pomocny w leczeniu bólu gardła.

Oprócz miodu w sklepach znajdziemy inne zamienniki cukru, takie jak erytrytol. Jest to jeden z najczęściej wybieranych słodzików. Charakteryzuje się słodkim smakiem, który jest niemal tak słodki, jak cukier. Plusem jest też to, że nie zostawia nieprzyjemnego posmaku, co ma miejsce w przypadku innych słodzików. Dodatkowo erytrytol posiada zerowy indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie podnosi poziomu cukru we krwi, a dzięki temu może być stosowany przez cukrzyków. Dodatkowo słodzik ten hamuje proces fermentacji cukrów przez niektóre bakterie w jamie ustnej, co pomaga w walce z próchnicą. Erytrytol dostarcza jedynie 20-40 kalorii w stugramowej porcji. Słodzik ten możemy dodawać do napojów, placków, czy słodyczy. Dzięki temu potrawy te są zdrowsze i nie dostarczają pustych kalorii.

Czym zastąpić słodycze na diecie?

Będąc na diecie często dopada nas ochota na słodycze. Wtedy możemy przygotować słodkości przy użyciu słodzika, np. erytrytolu. Dzięki temu zaspokoimy naszą potrzebę, a jednocześnie nie dostarczymy do organizmu sporej ilości kalorii pochodzącej z cukru. Dobrą alternatywą dla słodyczy są także batoniki proteinowe. W sklepach znajdziemy również te bez dodatku cukru. Zawierają one dużo białka, a składnik ten daje nam uczucie sytości. Możemy także spożywać batoniki zbożowe, jednak musimy uważać z ich ilością, ponieważ zawierają sporo kalorii. Zboża dostarczają nam sporo węglowodanów złożonych, które zapewniają energię na dłuższy czas. Dzięki temu zmniejszy się ochota na podjadanie między posiłkami.

Owoce mogą być zdrową alternatywą dla cukru. Co prawda zawierają one w sobie sporo cukrów prostych, jednak oprócz tego mają witaminy i minerały, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego owoce zawierają błonnik, który zwiększa uczucie sytości. Lepiej także unikać soków owocowych, nawet jeśli są one naturalne, ponieważ zawierają sporo kalorii w jednej porcji. Owoce mogą także zastąpić cukier np. w owsiance.

Redakcja stolikwkropki.pl