Grille Weber – dlaczego warto wybrać sprzęt od profesjonalistów?

Osoby zaznajomione odrobinę z branżą gastronomiczną, ale też wielu użytkowników indywidualnych doskonale wie, czym wyróżniają się grille Weber. To sprzęt o solidnej konstrukcji, bardzo wydajny i doceniany na całym świecie. Dlaczego jeszcze grill marki Weber to wyposażenie, na które warto się zdecydować?

Kilka słów o historii marki Weber

Korzenie marki Weber sięgają lat pięćdziesiątych XX wieku. W 1952 roku George Stephen opracował prototyp kulistego grilla z pokrywą, wykorzystując do tego konstrukcję boi wodnej. Podzielona na pół, połączona z nóżkami w dolnej części stworzyła model urządzenia przystosowanego do przygotowywania większej ilości jedzenia w tym samym czasie. Do tego zastosowanie pokrywy nad rusztem pozwoliło na znacznie wydajniejsze kontrolowanie procesu pieczenia.

Od tego pomysłu narodziła się nowa firma, czyli Weber-Stephen Products LCC. Obecnie, jako marka Weber, specjalizuje się w dalszym ciągu w projektowaniu i produkcji nowoczesnych grilli o bardzo złożonej funkcjonalności.

Każdy grill Weber to sprzęt wykonany z dbałością o najmniejszy detal, dający użytkownikowi szereg możliwości przygotowywania potraw, z pełną kontrolą warunków termicznych.

Gazowe grille Weber

Obecnie flagowymi wyrobami marki Weber są grille gazowe. Urządzenia tego rodzaju mają sporo zalet – przy czym jedną z tych istotniejszych jest brak dymu, towarzyszącego modelom węglowym. W przypadku gazowego grilla Weber użytkownik otrzymuje sprzęt gastronomiczny skonstruowany z wysokiej jakości podzespołów, gwarantujących tak łatwą obsługę, jak i perfekcyjny przebieg samego procesu obróbki jedzenia.

Drugą zaletą jest precyzja grilla gazowego a, mówiąc dokładniej, możliwość kontrolowania temperatury w trakcie pieczenia potrawy. Dzięki stopniowej regulacji strumienia gazu konsument może swobodnie opiekać mięso, wykorzystując na przykład intensywniejszy płomień na samym początku, by następnie pozostawić steki do wolnego dopieczenia.

Ciekawą opcją jest możliwość podłączenia do grilla gazowego Weber dodatkowego pojemnika na drewno do wędzenia – dzięki niemu przygotowywane potrawy nabiorą charakterystycznego smaku, znanego z tradycyjnego, węglowego grilla.

Tradycyjny smak – grille węglowe Weber

W ofercie marki Weber nie mogło zabraknąć oczywiście także bardziej tradycyjnych urządzeń, czyli grilli węglowych.

Estetyczne, bardzo trwałe i idealne do przygotowywania potraw na świeżym powietrzu – klasyczne grille Weber to kwintesencja amerykańskiego stylu życia i typowych dla tego środowiska spotkań barbeque.

W modelach węglowych konieczne jest już nieco większe doświadczenie w tego rodzaju obróbce termicznej, jednak satysfakcja z samodzielnie zgrillowanych steków czy szaszłyków smakuje równie dobrze, jak przypieczona skórka mięsa.

A może eko? Elektryczne grille Weber

Interesująca jest również oferta elektrycznych grilli Weber, będących nowoczesnym spojrzeniem na przygotowywanie potraw! Wykorzystanie prądu zamiast gazu czy węgla pozwala na stosowanie urządzenia również w pomieszczeniach – na przykład w profesjonalnej kuchni restauracyjnej.

Parametry techniczne grilla elektrycznego Weber pozwalają na przygotowywanie potraw różnego rodzaju, zapewniając odpowiedni poziom wypieczenia zarówno mięsa, jak i innych składników. Z tego względu urządzenia z tej kategorii sprawdzą się także w rękach kucharzy hobbystów, którzy niekoniecznie chcą lub potrafią korzystać z modeli węglowych czy na gaz, obawiających się nieprawidłowego przygotowania poszczególnych potraw.

Artykuł sponsorowany

Redakcja stolikwkropki.pl