Produkty bezglutenowe – kiedy można je stosować?

Produkt bezglutenowy to pożywienie, które zostało pozbawione pewnego składnika, glutenu. Artykuły spożywcze tego rodzaju powinny wybierać osoby, które stosują dietę bezglutenową. Dieta bez glutenu wspiera osoby chorujące na celiakię lub alergię, ale znajduje zastosowanie także w przypadku sportowców, ponieważ może poprawić ogólny stan zdrowia i samopoczucie oraz wpłynąć pozytywnie na wyniki w sporcie.

Czym jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu ze swojego jadłospisu artykułów z glutenem i zastąpieniu ich przez produkty bezglutenowe. Dieta ta jest stosowana zwykle ze względów zdrowotnych, bez względu na wiek osoby cierpiącej na celiakię czy alergię – sprawdza się znakomicie zarówno u osób starszych, jak i niemowlaków. Warto zauważyć, że gdy tylko pojawią się objawy powyższych schorzeń, należy natychmiast zrezygnować z glutenu i przedstawić się na produkty bezglutenowe.

Czy dieta bez glutenu to dieta odchudzająca?

Produkt bezglutenowy to rozwiązanie, po które często sięgają osoby zdrowe i sportowcy. Jednak należy zauważyć, że dieta bezglutenowa powstała z myślą o osobach cierpiących na celiakię lub alergię na gluten. W żadnym wypadku nie jest to dieta odchudzająca. Ma ona na celu wspierać leczenie chorych, które trwa przez całe życie. Celiakia czy nietolerancja glutenu polega na tym, że dana osoba bardzo źle reaguje na dostarczany gluten. Z tego powodu taka osoba powinna wybierać tylko i wyłącznie produkty bez glutenu, inaczej będzie czuć się źle. Co ciekawe, według badań naukowców, celiakia jest niezwykle popularna – nawet 15% ludzkości może mieć problemy z tolerancją glutenu.

Dieta bez glutenu – kto powinien się na nią zdecydować?

Zdaniem wielu specjalistów, produkty bezglutenowe powinny wybierać tylko te osoby, które zmagają się z nietolerancją tej substancji. Co ciekawe, niektórzy są zdania, że produkty bez glutenu mają pozytywny wpływ także na zdrowe osoby – mogą poprawić ich ogólny stan zdrowie oraz samopoczucie, ale nie tylko, bo również wyniki sportowe. Właśnie z tego powodu wielu popularnych sportowców, a także miłośników najróżniejszych dyscyplin sportowych decyduje się na ten sposób żywienia.

Produkt bezglutenowy – co można jeść na diecie bez glutenu?

Dieta ta jest bardzo restrykcyjna. Osoba chora na celiakię lub cierpiąca na alergię na gluten, musi ją stosować już do końca swojego życia i wykluczyć z codziennego menu artykuły zawierające gluten. Tradycyjne artykuły musi więc zastąpić takie rozwiązanie jak produkty bez glutenu. Jeśli ktoś chce żyć bezglutenowo powinien wybierać ziemniaki, kukurydzę, ryż, soczewicę, maniok, soję, sorgo, proso, grykę, a także fasolę, warzywa, owoce, ryby, mięso, orzechy, kawę, herbatę i miód. Natomiast należy unikać: pszenicy, żyta, jęczmienia, a także wykonanych z nich produktów, takich jak białe pieczywo. Aby żyć bezglutenowo należy również nie uwzględniać w codziennym jadłospisie kaszy mannej oraz jęczmiennej, makaronów zbożowych, ciastek, herbatników, kaszanki, salcesonu czy pasztetowej.

Sklep bezglutenowy – gdzie kupować artykuły spożywcze bez glutenu?

Osoby, które zmagają się z celiakią czy z uczuleniem na gluten muszą przez całe życie stosować się do zaleceń odpowiedniej diety. Z tego powodu najlepiej kupować odpowiednie produkty, które można znaleźć w takim miejscu jak sklep bezglutenowy. Takie artykuły można coraz częściej znaleźć także w zwykłych marketach, jednak zwykle jest ich niewiele, dlatego najlepiej udać się do miejsca ze zdrową żywnością.

Materiał zewnętrzny

Redakcja stolikwkropki.pl