Czy warto jeść suszone owoce?

W końcu coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co kupują w sklepach spożywczych. Jest to godne pochwały. Warto przeanalizować nieco bliżej suszone owoce. Co powinniśmy o nich wiedzieć? Na pewno mają dużo kalorii oraz zawierają cukry naturalne. Są polecane przed dietetyków jako dodatek do dań, jak i jako samodzielna przekąska. Przeanalizujmy je dokładnie.

Czy suszone owoce to prawdziwy fenomen?

Warto zapoznać się z ofertą zdrowej żywności https://arkanasmaku.pl/pl/menu/zdrowa-zywnosc-4308. W ofercie tej znajdziemy produkty naprawdę zdrowe, jak i jednocześnie smaczne. Paradoksalnie suszone owoce są świetne na odchudzanie. Musimy jednak pamiętać, że muszą występować w rozsądnych ilościach. Musimy zważać uwagę na kaloryczność.

Suszone owoce mają bardzo dużo witamin, błonnika, jak i składników mineralnych. One poprawiają samo funkcjonowanie organizmu. Są w stanie także wspomóc naszą redukcyjną dietę. Suszone owoce niesiarkowane są doskonałą alternatywą dla owoców świeżych w momencie, w którym nie mamy dostępu do produktów świeżych. Doceniamy to szczególnie zimą.

Bardzo ważną informacją jest to, że suszone owoce nie zawierają tłuszczów. Mają one niezmiernie niską zawartość sodu. Posiadają zamiast tego bardzo dużo witaminy A oraz b. Poza nimi znajdziemy także w nich błonnik, wapń, jak i żelazo.

Czym są owoce suszone niesiarkowane?

Suszone owoce bez siarki to owoce, które są poddawane procesowi suszenia, do których się nie dodaje konserwantu E220. Jest on bardzo często używany w produkcji przemysłowej żywności. Najczęściej go spotykamy w bakaliach, jak i sokach owocowych.

Suszone owoce niesiarkowane są o wiele zdrowsze, ponieważ E220 sprawia, że spożywcze produkty tracą bardzo dużo witamin. Jednak wyglądają one nieco mniej apetycznie. Sporo osób pomimo tego wybiera owoce suszone bez siarki, ponieważ uważają, że mają one o wiele, wiele lepszy smak. Musimy po prostu zawsze czytać składy. Co po niektórzy producenci niestety dodają cukier, jak i inne polepszacze, które wpływają w sposób negatywny na nasze zdrowie.

Do czego suszone owoce https://arkanasmaku.pl/pl/menu/zdrowa-zywnosc/suszone-owoce-4904 warto dodawać? W zasadzie to owoce suszone mogą być spożywane w formach przekąsek, ale także z uwagi na swoją kaloryczność, trzeba pilnować dokładnie ich ilości. Polecamy je dlatego jako dodatek do przeróżnych potraw i dań. Komponują się doskonale z musli, owsianką, herbatą, czy też jogurtem. Owoce suszone także można wykorzystać do ciast.

Z owoców suszonych możemy zrobić także kompot. Oprócz tego jest popularne dodawanie owoców suszonych do mięs. Prawdziwym hitem jest schab ze śliwką.

W sieci można znaleźć sporo ciekawych przepisów z wykorzystaniem owoców suszonych. Przepisy te dzielą się na przepisy standardowe z wykorzystaniem suszonych owoców, jak i na przepisy fit, a więc te, które są oparte na zdrowych produktów oraz na obniżonej kaloryczności. Na pewno mamy w czym wybierać. Nie zawiedziemy się. Jest to jednocześnie świetny sposób na nieco urozmaicenia w naszym codziennym jadłospisie. 

Redakcja stolikwkropki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *