Jak zrobić cukier waniliowy

W poniższego poradnika dowiesz się jak zrobić cukier waniliowy. Jest to świetny dodatek do wypieków, deserów i przetworów. Nie należy go mylić z cukrem wanilinowym, którego często używa się w zastępstwie, jednakże zarówno jego skład, jak smak i aromat odbiegają od oryginału.

Składniki

  • 2 szklanki cukru (500 g)
  • 3 laski wanilii
cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy – przygotowanie

Krok 1

Odmierz 2 szklanki cukru. Najlepiej jest użyć cukru do wypieków. Jest on drobniejszy niż klasyczny, ale nie jest to cukier puder. Wsyp cukier do słoika.

Krok 2

Laski wanilii umieść na czystej i suchej desce do krojenia. Natnij je wzdłuż całej długości przy pomocy cienkiego nożyka. Natnij tylko jedną stronę skórki, więc bądź ostrożny, aby nie przeciąć wanilii na pół. Rozchyl wszystkie laski wanilii. Przyłóż nóż tępą stroną do jednego końca laski wanilii i przeciągnij nożem przez całą jej długość, mocno przyciskając. W ten sposób wydobądź wszystkie nasiona.

Krok 3

W tej chwili powinieneś mieć oddzielone nasiona od lasek wanilii. Pora przygotować słoik, w którym będziemy przechowywać nasz cukier. Wsyp do słoika 2 szklanki drobnego cukru do wypieków. Jeśli takiego nie masz, możesz użyć zwykłego cukru. Jednak unikaj cukru pudru, bo on zbyt szybko wchłonie wilgoć z wanilii i szybko się zbryli.

Krok 4

Dodaj nasiona wanilii do słoika z cukrem. Każdą z lasek wanilii pokrój na desce na 5-6 kawałków. Dzięki temu wykorzystamy cały potencjał zakupionej wanilii, bo wydrążone laski oddają dużo aromatu.

Krok 5

Następnym etapem jest dokładne wymieszanie całości. Można to zrobić potrząsając zamkniętym słoiczkiem. My jednak radzimy użyć do tego widelca. Dzięki temu dokładniej wymieszasz cukier z nasionami i wilgotna wanilia nie będzie się brylić.

Krok 6

Tak wymieszany cukier szczelnie zamknij i odłóż do szafki. Przez pierwszych kilka dni otwieraj słoik, aby wszystko przemieszać. Na początku cukier nie będzie idealnie sypki i będą na nim widoczne większe grudki. Dzieje się tak, bo wilgoć z nasion i lasek wanilii nie została jeszcze w pełni wchłonięta.

Krok 7

Teraz pozostaje czekać 1-1,5 tygodnia, aż cukier w pełni przesiąknie zapachem wanilii. możesz też od czasu do czasu potrząsać zamkniętym słoiczkiem. Barwa cukru prawdopodobnie nabierze bardziej kremowego lub szarawego koloru

domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy jest gotowy. Teraz możesz doprawiać nim wypieki i desery. Jeśli uznasz, że cukier waniliowy jest za słaby, możesz dodać do niego wanilii. A jeśli cukier ma dla ciebie zbyt intensywny aromat, możesz dodać do niego świeżego cukru.

Wydrążone laski wanilii możesz też wyjąć ze słoiczka, aby użyć ich do innych przepisów. Takie laski wciąż mogą wzbogacić swoim aromatem kolejne potrawy.

Redakcja stolikwkropki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *