Szybkowary i ich wszechstronne zastosowanie

Szybkowary to jedne z tych urządzeń gastronomicznych, które wielu osobom mogą się jeszcze kojarzyć z czasami ich babć, które dość często wykorzystywały je do przyrządzenia wielu różnych, bardzo pysznych potraw. Oczywiście z biegiem lat ich wygląd, a także funkcje i zastosowane rozwiązania technologiczne w znaczny stopniu uległy zmianie.

Obecne szybkowary ze względu na zastosowanie szeregu unowocześnień, zaczynają na nowo wracać do łask, tym bardziej że ich obsługa jest dość prosta. Wielokrotnie szereg modeli dostępnych na rynku, można nabyć w bardzo przystępnych cenach, stąd też zakup tego sprawdzonego i wydajnego sprzętu kuchennego, nie powinno nadwyrężyć naszego budżetu. Gotowanie przy wykorzystaniu szybkowaru, oferuje użytkownikom wiele zalet, tym bardziej że tak samo jak to miało miejsce w czasach naszych babć, tego typu urządzenia pozwalają na przygotowanie potraw o bogatym smaku i aromacie. Dodatkowo dają możliwość zatrzymania w składnikach/daniach wszystkich ich walorów odżywczych. Nic więc dziwnego, że są bardzo docenianie, zwłaszcza przez szefów kuchni.

Szybkowar – co to za sprzęt kuchenny i jak działa?

Szybkowary to tzw. ciśnieniowe garnki, dzięki którym mamy możliwość szybkiego (ekspresowego) przygotowania wielu różnych potraw, na których przyrządzenie należałoby poświęcić więcej czasu, aby było możliwe uzyskanie ich odpowiedniej miękkości i aromatu.

Najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej lub aluminium. Wyposażone są w specjalną pokrywę z uszczelką, dzięki której możliwe jest niezwykle dokładne zamknięcie naczynia, a tym samym znajdujących się w nim składników. Wewnątrz szybkowaru wytwarzane jest wysokie ciśnienie, które można w zależności od potrzeb regulować. Para, która powstaje w trakcie gotowania, dzięki szczelnemu zamknięciu, nie ma możliwość ujścia na zewnątrz. W ten sposób krąży wewnątrz garnka, co właśnie przyczynia się do szybszego przyrządzenia dania aniżeli przy użyciu normalnego garnka.

Szybkowary – zalety

Z pewnością do największych zalet omawianego sprzętu kuchennego, można zaliczyć szybki proces obróbki termicznej przyrządzanych potraw, co pozwala zarówno na oszczędność czasu, jak i obniżenie rachunków za prąd lub gaz. Do innych korzyści, wynikających z zastosowania szybkowarów, możemy zaliczyć m.in.:

  • lepszy smak potraw, dzięki powstawaniu aromatu wewnątrz garnka,
  • zdrowszą kuchnię, ponieważ krótsza obróbka termiczna pozwala zachować więcej cennych dla naszego organizmu witamin i składników odżywczych,
  • brak zapachów rozchodzących się po mieszkaniu w trakcie gotowania,
  • dość niska awaryjność urządzenia.

Stąd też jeżeli należysz do grona osób, które na własny użytek lub też do profesjonalnego zastosowania w restauracyjnej kuchni, chcą się wyposażyć w szybkowary, warto jest skorzystać z oferty sprawdzonego sklepu, dającego szeroki wybór modeli. Doskonałym tego przykładem jest sklep Recucina – https://recucina.pl/k/gotowanie/garnki/szybkowary/, w przypadku którego możemy również liczyć na fachowe doradztwo w przedmiotowym zakresie.

Redakcja stolikwkropki.pl