Makaron żytni – zdrowsza alternatywa

Lubimy makaron. Ta podstawa włoskiej kuchni ma się w Polsce bardzo dobrze. Przygotowujemy tradycyjne potrawy rodem z południa i ich rodzime wersje, używamy makaronu do zup, sałatek, zapiekanek i wielu innych słodkich i wytrawnych dań. Jest tani, wygodny oraz szybki do przygotowania i nawet kulinarny laik poradzi sobie z zadaniem. Niewiele trzeba, by zrobić pyszny obiad, który zachwyci rodzinę. Wiele osób, które chcą jeść zdrowiej sięga również po makaron żytni. To alternatywa dla białych produktów z mąki pszennej.

Dlaczego warto wybierać makaron żytni?

Przede wszystkim makaron żytni jest bogaty w błonnik pokarmowy. On reguluje pracę jelit, więc jest doskonały dla tych, którzy są na diecie i dbają o szczupłą sylwetkę. Poza tym błonnik będzie również zmniejszał wchłaniania złego cholesterolu oraz jest ważny w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krwionośnego. W klapach znaleźć można makaron żytni w różnych formach. Jego charakterystyczny kolor oraz smak ma już wielu zwolenników. Doceniają również to, że jest bogactwem wielu ważnych składników odżywczych.

Smak na talerzu

Ciemniejszy makaron powstaje z żyta, które jest od wieków uprawiane i cieszy się powodzeniem w naszej kuchni. Wykorzystywana jest w produkcji mąka z pełnego przemiału, więc poza ziarnami pojawiają się także kiełki, skorupki, otręby. To sprawia, że wartość odżywcza jest zastosowanie wyższa niż tradycyjnych makaronów. Ma on również twardszą i bardziej zbitą konsystencję.

Najwięcej się mówi o tym, że makaron żytni jest po prostu zdrowszy. To bogactwo takich minerałów jak fosfor, jod, potas, sód i żelazo oraz wiele innych cennych mikro i makroelementów. Poza tym znaleźć można również fito estrogeny. To przeciwutleniacze, które w znaczący sposób minimalizują ryzyko zachorowania na nowotwory. Są też fantastyczną profilaktyką choroby wieńcowej i opóźniają procesy starzenia.

Ważny element w diecie

Po makaron żytni warto sięgać na co dzień. Dobrym pomysłem jest również zastąpienie nim produktów, które powstają z oczyszczonych mąk. Nie zawsze pretekstem musi być zgrabna sylwetka, ale ogólny stan zdrowia oraz poprawienie procesów trawienia i wchłaniania. Okazuje się, że prosta potrawa może pomagać nam dbać o zdrowie na różnych jego poziomach. Oczywiście makaron żytni to prawdziwa gratka dla miłośników gotowania. Intensywny smak i wyjątkowa struktura sprawiają, że będzie doskonały do wielu dań kuchni polskiej czy włoskiej oraz przysmaków z innych regionów świata. Nawet dzieci czy niejadki pokochają ten dodatek, który jest inwestycją w zdrowe nawyki.

Redakcja stolikwkropki.pl