Jak otworzyć kokosa?

W tym poradniku dowiesz się, jak otworzyć kokosa, tak, aby nie stracić cennego soku i aby owoc wyglądał estetycznie.

Jak wybrać kokosa?

Wybierając kokosa w sklepie, zwróć uwagę na łupinę – nie może być szara ani zbyt ciemna. Weź kokosa do ręki i lekko nim potrząśnij koło ucha. Powinieneś usłyszeć chlupanie – ta cecha świadczy o młodości kokosa. Młodszy kokos ma w sobie dużo płynu o przezroczystej barwie. Starszy ma w środku białą ciecz i jest jej mniej. Jeżeli jednak poruszysz kokosem i w ogóle nie usłyszysz chlupania, oznacza to, że płyn w środku wysechł. Taki kokos jest stary i długo leżał na półce. Poszukaj świeższego okazu, sprawdzając je tą samą metodą.

Zobacz też: Jak zrobić cukier waniliowy

Jak otworzyć kokosa – woda kokosowa

Gdy już mamy kupionego świeżego kokosa, musimy wydobyć z niego sok. Zacznij od umycia kokosa. Zauważ, że kokos na skorupie ma trzy ciemne plamki – jedna z nich jest miękka. Zrób w niej dziurkę przy pomocy ostrego noża lub korkociągu. Jeśli bardzo się męczysz, upewnij się, że trafiłeś na właściwą dziurkę. Następnie przelej wodę przez sitko do szklanki. Uzyskana woda kokosowa jest stosowana jako napój izotoniczny, ze względu na zawartość dużej ilości elektrolitów. Możesz ją wypić lub wykorzystać do zrobienia mleka kokosowego (z użyciem wiórków).

jak otworzyć kokos

Jak obrać kokosa z łupiny

Aby obrać kokosa, trzeba go po prostu rozłupać. Poszukaj środkowej linii kokosa. Powinna to być cienka biała linia biegnąca wokół środka owocu. Umieść kokos na desce do krojenia i zacznij uderzać w środkową linię owocu za pomocą grubego noża lub tasaka. Po każdym uderzeniu obróć kokos. Gdy kokos pęknie, ale nie rozłupał się całkiem na pół, w powstałą szparę włóż tasak i uderz owocem w deskę.

Kokosa możesz obrać również wkładając go do piekarnika. Jeśli decydujesz się na tę metodę, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz owoc przez ok 30 minut. Wyjmij go, gdy pęknie. Jednak jeśli tak się nie stanie, wyjmij go po 30 minutach pieczenia. Poczekaj aż ostygnie i uderzaj w niego nożem lub tasakiem. Powinien się otworzyć łatwiej, niż gdybyśmy go nie podgrzali.

Z otwartego kokosa będziemy wyciągać miąższ. Jeśli chcemy wyciągnąć całą połówkę, należy przejechać nożykiem najpierw po obwodzie i podważać miąższ, powoli i z wyczuciem wsuwając się coraz głębiej. Miąższ powinien odskoczyć od skorupki, ale nie zawsze się to udaje. Jeśli natomiast nie zależy Ci na wydobyciu całej połówki, miąższ pokrój na grube paski i je podważaj nożykiem, oddzielając od skorupy. Jest to prostsze i kawałki nie powinny się pokruszyć.

Wydobyty miąższ ma na sobie brązową skórkę. Możesz ją obrać obrać przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw. Nie jest to jednak konieczne, bo skórka jest w pełni jadalna. Jeśli robisz płatki kokosowe, zostaw skórkę. Natomiast, jeśli robisz wiórki kokosowe, pozbądź się jej.

Kokos jest gotowy do jedzenia!

Redakcja stolikwkropki.pl