Bataty – właściwości słodkich ziemniaków

Bataty, czyli słodkie ziemniaki to popularny składnik diety bogaty w węglowodany, witaminy, minerały. Bataty to nic innego jak bulwy rośliny potocznie nazywanej wilec ziemniaczany, która pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej.

Właściwości batatów

Na świecie istnieje około 400 odmian batatów, które różnią się nie tylko kolorem skórki, ale także składnikami odżywczymi. Niezależnie od odmiany, słodkie ziemniaki składają się głównie z węglowodanów, które głównie pochodzą ze skrobi – reszta z błonnika. Co więcej, bataty mają niski poziom indeksu glikemicznego, zatem osoby chorujące na cukrzycę powinny włączyć do swojej diety ich spożywanie.

Bataty można z powodzeniem wprowadzić do codziennej diety. Są nie tylko bardzo smaczne, ale również bardzie sycące i bogate w błonnik. Ponad to, są zdecydowanie zdrowsze, niż zwykłe ziemniaki. Niestety pomimo, że słodkie ziemniaki mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, to nie każdy może je spożywać. Ze względu na zawartość szczawianów, bataty zostać wykluczone przez osoby mające problemy z kamicą nerkową i kamicą pęcherzyka żółciowego.

Bataty ile gotować lub piec?

Coraz częściej stosujemy słodkie ziemniaki jako zamiennik zwykłych ziemniaków, kaszy i ryżu. Są to bardzo uniwersalne warzywa, które można komponować z wieloma składnikami. W polskiej kuchni znalazły szerokie zastosowanie – można je piec, smażyć, gotować, grillować. Świetnie sprawdzą się również jako składnik ciast, zapiekanek, zup, burgerów i wielu innych potraw. Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, należy je piec lub gotować na parze.

Najpopularniejszym daniem z wykorzystaniem batatów jest oczywiście puree, które świetnie zastąpi nam zwykłe ziemniaki. Przygotowane puree z batatów nie różni się zupełnie niczym od puree z ziemniaków. Warto tylko pamiętać, że słodkie ziemniaki po obraniu ze skórki bardzo szybko zmieniają kolor na ciemno brązowy, więc najlepiej od razu po obraniu wrzucić je do gotującej się już wody.

Równie często co puree popularne są frytki z batatów. Pokrojone w kształcie frytek, oprószone solą, słodką papryka i bazylią wystarczy zapiec w piekarniku przez około 30 minut. Najlepiej smakują podane jako dodatek do dania mięsnego lub same z sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.

Kolejna świetną propozycją na niedzielny obiad rodzinny, bądź kolację w większym gronie przyjaciół jest zapiekanka z batatów. Słodkie ziemniaki warto połączyć z syropem klonowym, sokiem z pomarańczy oraz ostrą papryką. Tak przygotowane ziemniaki zyskają oryginalny smak i jednocześnie zachowają wszystkie wartości odżywcze.

Redakcja stolikwkropki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *