Wegańskie potrawy wigilijne: na co warto postawić?

Tradycyjna kolacja wigilijna to przede wszystkim ryby oraz dania, w których pojawiają się produkty pochodzenia zwierzęcego. Czy można cieszyć się smakiem świąt, a jednocześnie bazować tylko na produktach pochodzenia roślinnego?

Wegańska wigilia: co można podać?

Choć wiele osób jedzących mięso nie zdaje sobie z tego sprawy, wegańskie potrawy wigilijne to szereg przysmaków, które mogą przypaść do gustu każdemu. Co może pojawić się na wigilijnym stole?

Kremowa zupa z pieczarek, barszcz czerwony z suszonymi grzybami – oto podstawa na wigilijnym stole. Na drugie danie można wybrać albo roślinne zamienniki ryb, albo takie przysmaki, jak pierogi z kapustą i grzybami. Boczniaki w migdałach, kapusta z grochem lub grzybami, kompot z suszonych owoców – oto kolejne rarytasy, dzięki którym na wigilijnym stole pojawi się wiele pysznych i ciekawych dań. Warto też sięgnąć po jarzynowe sałatki, których smak może podkreślić majonez przygotowany z aquafaby, czyli ubitą wodę po ciecierzycy z puszki. Roślinne pasztety ze śliwkami, wegańskie bigosy, w których zamiast mięsa pojawiają się suszone grzyby lub śliwki – takie dania mogą okazać się receptą na wyjątkowo udaną wieczerzę wigilijną.

Wegańska ryba? To proste!

W wielu domach panuje przekonanie, że na wigilijnym stole musi królować karp. Jak się okazuje, i ta tradycyjna potrawa może być z powodzeniem zastąpiona przez wegańskie dania, a przepisów na wegańską rybę opiekaną lub rybę po grecku nie brakuje. Jak przygotować taki przysmak?

Wśród wegan, którzy tęsknią za smakiem ryb, wielką popularnością cieszy się seleryba, przygotowana z odpowiednio przygotowanego selera. Pokrojony na porcje seler najpierw jest moczony w warzywnym wywarze, doprawiany i owijany w arkusz nori. Tak przygotowaną „rybę” obtacza się w mące, a następnie usmażyć.

Wegańskie słodkości

Trudno wyobrazić sobie święta bez pachnących domowych wypieków. Jak jednak przygotować ciasta bez jaj i mleka? To proste! Na wigilijnym stole doskonale poradzi sobie tofurnik – deser przygotowany z tofu, będący świetną alternatywą dla sernika. Ciastka z suszonych owoców, wegańska kutia z maku, orzechów i mleka roślinnego, dosłodzona syropem daktylowym – oto kolejne propozycje, na które podczas planowania wegańskiej wigilii warto postawić.

Wegańskie potrawy na wigilię to pomysłowe i oryginalne dania, które można przygotować bez większych problemów. Kuszą one ciekawym smakiem i dużą wartością odżywczą, a że ich przyrządzanie może być świetną zabawą, rosnące zainteresowanie takimi przysmakami dziwić nie powinno.

Redakcja stolikwkropki.pl