Podprawa zacierana, czyli co musi ugotować dobra kucharka

Przygotowanie smacznej podprawy do zupy albo sosu nie jest łatwym zadaniem. Nawet zawodowi kucharze mają z tym czasami problem. Słuchacze przedmiotu technologia gastronomiczna muszą znać wszystkie rodzaje takich potraw, aby zaliczyć z sukcesem lekcję.

Rodzaje podpraw

Podprawa zacierana, czyli tak zwana zacierka, to jeden z czterech rodzajów podpraw do zup i sosów. Jeśli chodzi o gastronomię, bardzo ważny jest skład danej potrawy albo produktu. W przypadku zacierki chodzi oczywiście o mieszaninę tłuszczu i mąki. Zazwyczaj jest ona stosowana do tak zwanych zup typu krem. Chodzi między innymi o krem z pomidorów, krem z pieczarek i inne tego typu kremy, które z powodzeniem zastąpiły zwyczajne płynne zupy. Inne rodzaje takich podpraw to na przykład zawiesina, zasmażka albo sposób związany z zaciąganiem żółtkami. Nauczenie się każdego z tych sposobów wymaga zaangażowania i czasu. Nie jest to najprostsze, jednak bardzo przydaje się w codziennym gotowaniu. Dlatego też uczniowie kierunków gastronomicznych muszą posiadać te umiejętności.

Dobra kucharka

Zagęszczanie zup i sosów to taka czynność, którą wykonuje się w kuchni codziennie, na przykład podczas przygotowywania obiadu lub kolacji. Dlatego też warto posiadać takie właśnie umiejętności. Trudno wyobrazić sobie dobrą kucharkę, która tego nie potrafi. Podprawa zacierana to absolutnie pożądana umiejętność w każdej kuchni. Jest wiele takich potraw, które dobra kucharka powinna przygotować z zamkniętymi oczami. Oczywiście pojawiają się pytania, czy dzisiaj kiedy dostępnych jest tyle gotowych produktów w sklepach, warto jeszcze uczyć się gotowania wszystkiego od podstaw. Wydaje się jednak, że to właśnie domowe potrawy przygotowane od początku samodzielnie są najzdrowsze i najlepsze. Są też bardzo smaczne.

Kultura gotowania i jedzenia

W każdej kulturze funkcjonuje pewien zestaw potraw, które trzeba ugotować na określone święta czy wydarzenia. Na przykład w Polsce w kulturze przyjęły się pewne dania wigilijne, a także wielkanocne. Każdy potrafi również wymienić przynajmniej kilka dań kojarzonych typowo z polską kulturą. Bardzo często wymieniany jest na przykład kotlet schabowy czy bigos. Charakterystyczne dla Polski są też produkty kiszone, między innymi kiszona kapusta czy ogórki. W innych krajach społeczeństwo raczej za tym nie przepada, a wręcz uważa za coś niedobrego. Warto spróbować każdej możliwej kuchni, aby wyrobić sobie swoją własną opinię. Wierność w stosunku do narodowych potraw nie jest absolutnie konieczna. Można próbować aż do skutku.

Redakcja stolikwkropki.pl