W czym przechowywać przyprawy, aby zachowały swój aromat?

Przyprawy są niezbędne w każdej kuchni. Potrafią skutecznie zmienić smak nawet najmniej apetycznego dania, sprawiając, że będzie prawdziwym przysmakiem. Taki efekt uzyskasz jednak wyłącznie, jeśli przyprawy nie stracą swoich aromatów, czyli będą odpowiednio przechowywane. Sprawdź, jakie są najlepsze sposoby na organizację przypraw, by na długo zachowały one swoją świeżość.

Szklane i plastikowe słoiki

Jednymi z najpopularniejszych produktów, wykorzystywanych do przechowywania przypraw, są szklane słoiki, które są wygodne w użytkowaniu. Należy jednak uważać, ponieważ łatwo można je rozbić i zrobić sobie krzywdę. W związku z tym nie są one dobrym wyborem do domu, w którym są dzieci. Alternatywą dla szkła są plastikowe pojemniki, które są trwałe i stosunkowo tanie. Nie są one jednak w żadnym stopniu ekologiczne. Problemem, który wynika z ich stosowania, jest także przenikanie szkodliwych związków z plastiku do jedzenia. Badania naukowe w różny sposób odnoszą się do tej kwestii, więc budzi ona sporo wątpliwości. Co więcej, plastikowe opakowania pod wpływem gorąca wytwarzają niezdrowe substancje, dlatego takie pojemniki trzeba trzymać z daleka od miejsca przyrządzania posiłków. Wadą tego typu produktów jest także ich przezroczysta struktura, która wpływa niekorzystnie na walory niektórych ziół i przypraw.

Drewniane i ceramiczne opakowania

Alternatywą dla szklanych i plastikowych opakowań są te, wykonane z drewna i ceramiki. Pierwszy wybór jest proekologiczny. Niemniej jednak drewno bywa problematyczne. Niewłaściwe dbanie o materiał może sprawić, że ten spleśnieje lub zmieni swoją barwę, tracąc pierwotny urok. Co więcej, drewno wchłania zapachy, więc taki pojemnik będzie mógł być użytkowany wyłącznie do jednego rodzaju przyprawy. Ceramika natomiast to praktyczne i estetyczne rozwiązanie. Dobrze zabezpiecza przyprawy, a do tego idealnie prezentuje się w klasycznych i rustykalnych aranżacjach kuchennych. Problemem jest jednak jej wysoka cena, a także duże ryzyko możliwego uszkodzenia cennego przedmiotu podczas użytkowania.

Materiałowe woreczki

Do przechowywania przypraw świetnie sprawdzą się materiałowe średnie woreczki 18 x 24 cm, w których będą one odpowiednio zabezpieczone przed wysychaniem. Najlepsze do przypraw będą saszetki wykonane z przewiewnych i naturalnych tkanin. Mogą one być przezroczyste lub całkowicie zasłonięte, co ma również znaczenie w przypadku niektórych przypraw. Dla przykładu gałka muszkatołowa czy gorczyca powinny być przechowywane we w pełni kryjących opakowaniach. Podobne potrzeby ma papryka, która pod wpływem światła traci swoją intensywną barwę.

We wspomnianych przypadkach dobrym wyborem będzie średni woreczek 18 x 24 cm z lnu, który ma w pełni kryjącą przed promieniami światła strukturę. Zaletą sakiewek jest to, że są wielorazowe i tanie. Dobrej jakości woreczek 18 x 24 cm pozwala w skuteczny sposób przechowywać przyprawy przez długi czas. Nawet jeśli chcesz zmienić zawartość saszetki, nie stanowi to żadnego problemu. Wystarczy go wyprać, wysuszyć i będzie gotowy do ponownego zastosowania. Wybierając konkretny produkt, zwróć uwagę na to, aby był wyposażony w zaciągane sznurki, które uniemożliwiają wysypywanie się ziół.

Jak widać, sposobów na przechowywanie przypraw jest dużo. Mają one swoje wady i zalety, które warto przeanalizować przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie. Wśród wymienionych propozycji dobrze wypadają woreczki 18 x 24 cm. Są one tanie, wielorazowe i stwarzają odpowiednie warunki dla suszonych ziół.

Redakcja stolikwkropki.pl