Jak zrobić kiełbasę z dzika?

0
93
jak zrobić kiełbasę z dzika

Dziczyzna to niezwykle wartościowe i szlachetne mięso, po które w dalszym ciągu sięgamy stosunkowo rzadko. Wiele osób twierdzi, że nie zje dziczyzny ponieważ nie akceptuje sposobu, w jaki mięso zostało zdobyte. W takim stwierdzeniu brak jest jednak jakiejkolwiek logiki, bowiem pozyskiwanie mięsa ze zwierząt żyjących dziko i bezstresowo jest zdecydowanie bardziej humanitarne niż jedzenie mięsa, które pochodzi od zwierząt, które od urodzenia karmiono i chowano, bardzo często w nieetycznych warunkach, tylko po to, aby finalnie je zabić.

Dziczyzna jest wyjątkowym rodzajem mięsa, które wyróżnia się wyjątkowym smakiem. Trzeba jednak wiedzieć jak prawidłowo przygotować mięso z dzika, ponieważ źle przyrządzona dziczyzna może raz na zawsze odebrać ochotę na dalsze eksperymentowanie z tego typu mięsem. Ogromną popularnością cieszy się kiełbasa z dzika, która jest nie tylko pełna wartościowych składników odżywczych, ale także niezwykle smaczna.

Jak zrobić kiełbasę z dzika?

Kiełbasę z dzika można obecnie kupić niemalże w każdym sklepie mięsnym, niemniej jednak jeśli tylko warunki nam na to pozwalają, nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu spróbować zrobić kiełbasę z dzika. Żaden kupiony w sklepie wyrób mięsny nie może się równać ze świeżą, domową kiełbasą.

Do zrobienia kiełbasy z dzika potrzebne będzie nie tylko mięso i przyprawy, ale także niezbędny sprzęt w postaci maszynki do mielenia mięsa oraz nadziewarki. Bardzo często zdarza się, że jedno urządzenie posiada obie te funkcje, co może znacznie ułatwić nam pracę. Kluczową kwestią jest także zdobycie dobrej jakości dziczyzny, która wcześniej została zbadana przez lekarza weterynarii pod kątem obecności szkodliwych pasożytów.

Kiedy już zdobędziemy odpowiedniej jakości mięso, musimy zmielić je w maszynce na drobnych oczkach. Następnie dodać sól, jałowiec i oczywiście czosnek. Ilość przypraw powinniśmy dobrać według własnego uznania. Po dokładnym wmieszaniu mięsa z przyprawami, należy przystąpić do jego nabijania w oczyszczone i przechowywane w wodzie jelita naturalne. Jeśli już wiemy jak zrobić kiełbasę z dzika powinniśmy także zadbać o to, aby znaleźć osobę, która pomoże nam w jej nabijaniu. Zrobienie tego w pojedynkę może być nieco problematyczne. Przygotowaną kiełbasę wędzimy około trzech godzin na dymie z drewna drzew liściastych.

Dlaczego warto jeść kiełbasę z dzika?

Domowa kiełbasa z dzika jest w stanie podbić serce każdego miłośnika mięsa. Kiełbasa z dzika jest bowiem okrzyknięta najsmaczniejszą kiełbasą, jaką tylko można przyrządzić. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, dziczyzna jest także bogata w wiele cennych składników odżywczych.

Mięso z dzika jest niskokaloryczne oraz zawiera bardzo niewielką ilość tłuszczu, dlatego osoby dbające o linię, lub cierpiące na choroby układu krwionośnego, śmiało mogą po nie sięgać. Dziczyzna jest niezwykle bogata w witaminy w grupy B, a żelazo zawarte w mięsie z dzika jest łatwo przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Co najważniejsze, dziczyzna jest mięsem w stu procentach ekologicznym, bowiem zwierzęta, z których pochodzi ten rodzaj mięsa, w żaden sposób nie mogły mieć dostępu do naszpikowanych antybiotykami sztucznych pasz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here