Jak zrobić domowy kisiel – to prostsze niż myślisz

Kupne kisiele są łatwo dostępne i szybkie w przygotowaniu. Niektóre z nich wystarczy zalać wrzątkiem, a i tak zawsze się udają. Jednak taki kisiel wcale nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ilość sztucznych dodatków w niektórych z nich potrafi przyprawić o zawrót głowy. Na szczęście przygotowanie domowej wersji tego przysmaku nie jest trudne. Podpowiadamy jak zrobic domowy kisiel.

Dlaczego warto unikać kisieli z torebki

Choć w ostatnich latach producenci żywności wprowadzają na rynek coraz więcej produktów o przyzwoitym składzie, to nadal nie zawsze łatwo znaleźć taki o dobrym składzie. Do takich produktów, przy których często nawet nie sprawdza się składników, są kisiele.

Będąc upartym można na sklepowych półkach znaleźć produkty o naprawdę krótkim składzie, może nawet bez cukru, to najczęściej zawierają one sporo chemicznych dodatków. Także takich, które nie są zdrowe, lub w dużych ilościach mogą być szkodliwe: barwniki, stabilizatory, kiepskiej jakości cukry, a nawet konserwanty. Lista przewinień producentów bywa długa.

A przygotowanie domowego kisielu wcale nie musi być dużo bardziej skomplikowane i czasochłonne, jak zrobienie z takiego z torebki. Domowy kisiel ma jednak o wiele więcej aromatu i składa się z kilku naprawdę prostych składników. Poniżej podajemy chyba najprostszy przepis na to jak zrobić domowy kisiel. I to taki, który można łatwo modyfikować według uznania.

Przepis na najprostszy domowy kisiel

Przygotowanie domowego kisielu jest bajecznie proste, wystarczy przygotować:
– pół litra domowego soku lub kompotu (może być z owocami);
– 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1-2 łyżki miodu, cukru lub inną substancji słodzącej do smaku.
– odrobina wody do rozmieszania mąki ziemniaczanej.
Sok lub kompot doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód lub inną substancję słodzącą. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną z wodą i mieszamy na gładką masę. Teraz zdejmujemy garnek z gotującym się sokiem z ognia i powoli wlewamy zaczyn z mąką cały czas intensywnie mieszając by uniknąć powstania grudek. Po połączeniu całej mąki z sokiem jeszcze przez chwilę gotujemy, aż do uzyskania konsystencji kisielu. Następnie całość przelewamy do pucharków i studzimy.

To oczywiście najprostszy przepis na kisiel domowy, ale szczególnie latem warto pokusić się o wersję ze świeżych owoców. Z całą pewnością będzie jeszcze smaczniejszy. Wystarczy owoce zagotować z około pół litra wody i dalej postępować dokładnie tak samo jak w powyższym przepisie. Warto pamiętać o tym przepisie zwłaszcza, gdy mamy owoce, które może nie wyglądają już najlepiej, ale nadal są smaczne.

Redakcja stolikwkropki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *