Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Czy wiesz, że ta sama kawa ziarnista serwowana w różnych miejscach może mieć zupełnie inny smak i wcale nie musi wynikać to z odmiennej metody mielenia oraz zaparzania? Na walory smakowe kawy bardzo duży wpływ ma także sposób, w jaki jest przechowywana. Nawet najwyższej jakości ziarna mogą całkowicie zmienić lub stracić smak, gdy znajdują się w nieodpowiednim miejscu. Jeśli pragniesz na co dzień delektować się kawą o wyrazistym smaku i zapachu, koniecznie zastosuj poniższe wskazówki dotyczące przechowywania ziaren kawy w swoim domu.

Szczelne opakowanie na kawę

To absolutna podstawa, jeśli chodzi o przechowywanie kawy: zarówno mielonej, jak i ziarnistej. Dostęp powietrza do kawy powoduje jej wietrzenie. Kawa traci wówczas zarówno zapach, jak i walory smakowe. W rezultacie po zaparzeniu jej aromat jest płaski i mało wyczuwalny. Kawę ziarnistą najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w którym została kupiona. Po otwarciu należy jednakdodatkowo zabezpieczyć je klipsem albo klamrą. Oryginalne opakowanie kawy zawiera jednokierunkowy wentyl, który odprowadza gaz powstający w trakcie wypalania kawy. Ma to szczególne znaczenie dla świeżo palonych ziaren. Nieodgazowane ziarna mogą nadawać naparom nieatrakcyjny, metaliczny posmak i tworzyć bąbelki w espresso. Musi minąć około tygodnia od wypalenia ziaren kawy, by nadawała się do zaparzania.

Szklane i metalowe pojemniki na kawę

Jeśli masz w domu kawę ziarnistą, która była palona co najmniej tydzień wcześniej, możesz przesypać ją do szklanego pojemnika (nie jest to konieczne, kawa nadal może być trzymana w oryginalnym opakowaniu). Zwróć uwagę na to, że szkło przepuszcza światło, dlatego dbaj o to, by chować naczynie do suchej i ciemnej szafki. Ziarna kawy nie powinny mieć długotrwałego dostępu do światła słonecznego. Promienie słoneczne nagrzewają kawę, która zaczyna jełczeć, a to znacznie obniża jej walory smakowe. Nawet jeśli szkło jest półprzezroczyste lub przyciemniane, nadal chowaj pojemnik z kawą do ciemnej szafki. Jeśli natomiast preferujesz puszki na kawę, możesz z nich korzystać, jednak trzymając w nich kawę w oryginalnym opakowaniu. To bardzo ważne, ponieważ metal może zmieniać smak kawy. Zwróć również uwagę na to, czy puszka na pewno jest szczelna. Wiele akcesoriów tego rodzaju przepuszcza powietrze, dlatego warto dodatkowo zabezpieczać opakowanie kawy klipsem.

Kawa ziarnista w lodówce – czy to dobry pomysł?

Zdecydowanie nie, choć nadal zdarzają się osoby, które chowają kawę do lodówki. W przeciwieństwie do wielu produktów spożywczych kawa ziarnista w lodówce wcale nie zyskuje dłuższej świeżości. Wręcz przeciwnie – zmiany temperatury związane z ciągłym wyjmowaniem i chowaniem kawy źle wpływają na ziarna. Kawa zaczyna wilgotnieć i butwieć, a w rezultacie traci smak i zapach. Ponadto ewentualne nieszczelności w jej opakowaniu mogą przyczyniać się do chłonięcia zapachów z innych produktów spożywczych znajdujących się w lodówce. Warto wiedzieć, że kawa ma silne właściwości higroskopijne, a w związku z tym łatwo absorbuje zapachy z otoczenia. Z tego powodu popularną metodę na odświeżenie zapachu w lodówce stanowi umieszczenie w niej małej miseczki ze zmieloną kawą. Sprawdź, jak szybko kawa straci swój właściwy aromat, przejmując zapach produktów spożywczych wokoło. Może zniechęcać do trzymania kawy w lodówce.

Kawa ziarnista w młynku

Jeśli chcesz cieszyć się najbardziej wyrazistym aromatem i bogatym smakiem kawy, miel ziarna zawsze na bieżąco, czyli bezpośrednio przed zaparzaniem. Co jednak z kawą ziarnistą, która została nasypana do młynka w zbyt dużej ilości? Czy trzeba przesypywać ją z powrotem do opakowania? Jeśli zależy Ci na najintensywniejszym smaku i aromacie, to najlepiej tak, jednak jeśli nie masz na to czasu albo ochoty, możesz pozostawić ją do zmielenia na czas do 48 godzin. Ma to jednak sens jedynie, jeśli czasza młynka pozwala na szczelne zamknięcie. W przeciwnym wypadku ziarna szybko zwietrzeją i po zaparzeniu okażą się po prostu mniej wyraziste.

Idealne warunki do przechowywania kawy ziarnistej

przechowywanie kawy

Podsumujmy wiedzę zebraną z powyższych akapitów. By cieszyć się smaczną kawą w filiżance, trzeba zadbać o to, by kawa nie miała nadmiernego kontaktu z:

  • powietrzem,
  • wilgocią,
  • promieniami słonecznymi,
  • intensywnymi zapachami,
  • zbyt wysoką lub zbyt niską temperaturą.

Wyposaż się w szczelny pojemnik na kawę, który nie dopuszcza wilgoci ani światła do ziaren. Kawa powinna być przechowywana w otoczeniu o umiarkowanej, niezmieniającej się temperaturze pokojowej. Ziarna kawy nie powinny znajdować się w pobliżu urządzeń lub produktów spożywczych wydzielających intensywny zapach, takich jak toster, piekarnik czy frytkownica. Kawę ziarnistą najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu zabezpieczonym klipsem albo klamrą, ponieważ ma wentyl jednokierunkowy ważny dla odgazowywania ziaren. Możesz dodatkowo umieścić opakowanie z kawą w szklanym lub metalowym pojemniku. Aby uchronić ziarna przed nagrzewaniem się i wilgocią, schowaj pojemnik do suchej szafki kuchennej, która znajduje się z dala od płyty grzewczej.

Redakcja stolikwkropki.pl