Kupne kisiele są łatwo dostępne i szybkie w przygotowaniu. Niektóre z nich wystarczy zalać wrzątkiem, a i tak zawsze się udają. Jednak taki kisiel wcale nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ilość sztucznych dodatków w niektórych z nich potrafi przyprawić o zawrót głowy. Na szczęście przygotowanie domowej wersji tego przysmaku nie jest trudne. Podpowiadamy jak zrobic domowy kisiel.
Dlaczego warto unikać kisieli z torebki
Choć w ostatnich latach producenci żywności wprowadzają na rynek coraz więcej produktów o przyzwoitym składzie, to nadal nie zawsze łatwo znaleźć taki o dobrym składzie. Do takich produktów, przy których często nawet nie sprawdza się składników, są kisiele.
Będąc upartym można na sklepowych półkach znaleźć produkty o naprawdę krótkim składzie, może nawet bez cukru, to najczęściej zawierają one sporo chemicznych dodatków. Także takich, które nie są zdrowe, lub w dużych ilościach mogą być szkodliwe: barwniki, stabilizatory, kiepskiej jakości cukry, a nawet konserwanty. Lista przewinień producentów bywa długa.
A przygotowanie domowego kisielu wcale nie musi być dużo bardziej skomplikowane i czasochłonne, jak zrobienie z takiego z torebki. Domowy kisiel ma jednak o wiele więcej aromatu i składa się z kilku naprawdę prostych składników. Poniżej podajemy chyba najprostszy przepis na to jak zrobić domowy kisiel. I to taki, który można łatwo modyfikować według uznania.
Przepis na najprostszy domowy kisiel
Przygotowanie domowego kisielu jest bajecznie proste, wystarczy przygotować:
– pół litra domowego soku lub kompotu (może być z owocami);
– 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1-2 łyżki miodu, cukru lub inną substancji słodzącej do smaku.
– odrobina wody do rozmieszania mąki ziemniaczanej.
Sok lub kompot doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód lub inną substancję słodzącą. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną z wodą i mieszamy na gładką masę. Teraz zdejmujemy garnek z gotującym się sokiem z ognia i powoli wlewamy zaczyn z mąką cały czas intensywnie mieszając by uniknąć powstania grudek. Po połączeniu całej mąki z sokiem jeszcze przez chwilę gotujemy, aż do uzyskania konsystencji kisielu. Następnie całość przelewamy do pucharków i studzimy.
To oczywiście najprostszy przepis na kisiel domowy, ale szczególnie latem warto pokusić się o wersję ze świeżych owoców. Z całą pewnością będzie jeszcze smaczniejszy. Wystarczy owoce zagotować z około pół litra wody i dalej postępować dokładnie tak samo jak w powyższym przepisie. Warto pamiętać o tym przepisie zwłaszcza, gdy mamy owoce, które może nie wyglądają już najlepiej, ale nadal są smaczne.