Szybkie i proste tradycyjne zupy – jak je przygotować?

Wszyscy kochamy zupy, ale niestety pojawiają się one coraz rzadziej na polskich stołach. Pomidorowa, kalafiorowa czy ogórkowa w wielu domach powoli odchodzą w zapomnienie, bo wydaje się, że znacznie szybciej i łatwiej można odgrzać jakieś gotowe danie. Tymczasem przygotowanie pysznej zupy nie zabiera wiele czasu, a danie przynosi wiele dobrego dla naszego zdrowia.

Podstawą niemal każdej zupy są warzywa, które są bogate w witaminy i składniki mineralne, są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo błonnika. Nic więc dziwnego, że to posiłek idealny dla każdego, kto chce zadbać o właściwą sylwetkę i masę ciała. Dobra zupa jest sycąca i na długo powstrzyma każdego przed podjadaniem. Jedna porcja zupy ma nie więcej niż 300 kalorii. Tej liczby kalorii nie przekracza się jednak tylko wówczas, gdy jest ona przygotowywana na chudym, drobiowym lub warzywnym bulionie. Nie ma znaczenia natomiast, czy do zupy zostaną wykorzystanie świeże, czy mrożone warzywa, bo jedne i drugie mają podobną zawartość witamin i składników mineralnych. Sprawdź, jak prosto i szybko można przygotować pyszne zupy i jak je podawać.

Zupa krem z zielonych warzyw

Dziś zupy w formie kremu podaje się w najlepszych restauracjach świata, więc warto je też wprowadzić do domowego menu. Mrożona zupa krem z zielonych warzyw skomponowana jest ze starannie wyselekcjonowanych jarzyn. Znajdziemy w niej brokuły niezwykle bogate w żelazo i błonnik oraz szpinak dostarczający przede wszystkim witaminy C i kwasu foliowego. Bukiet smaku uzupełniają cukinia i groszek zielony.

Zupa krem z zielonych warzyw to danie, które przygotowuje się dosłownie w 15 minut. Do gotującego się bulionu należy wrzucić zawartość opakowania bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki. W zależności od upodobań można wykorzystać bulion mięsny lub warzywny. Po kwadransie całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W opakowaniu znajduje się nie tylko mrożona zupa warzywna. Znajdziecie tam także chrupki orkiszowe, z którymi można podawać zupę. Warto też przygotować chipsy z boczku lub z korzenia pietruszki, a potem udekorować nimi ten pyszny krem z warzyw.

Zupa pomidorowa z ryżem jak u mamy

Najczęściej przyrządzaną zupa w polskich domach jest z pewnością zupa pomidorowa. Trzeba przyznać, że trudno jest znaleźć kogoś, kto jej nie lubi. To ona kojarzy się nam z rodzinnym domem, a jej smak pamiętamy przez całe życie. Dziś możemy ją przygotować błyskawicznie, bo mrożona zupa pomidorowa jest dostępna na wyciągnięcie ręki. Fantastycznie skomponowana mieszanka warzyw, w której dominują oczywiście pomidory i ciekawy zestaw przypraw, to gwarancja pysznego posiłku. Dodaj więc do bulionu zawartość opakowania i gotuj 15 minut. Przypraw zupę do smaku i podawaj ze śmietaną lub bez niej.

Krem z czerwonych warzyw

To zupa dla tych, którzy kochają warzywa. Mrożona zupa krem z czerwonych warzyw oparta jest na ciekawej kompozycji pomidorów, marchewki, czerwonej papryki i buraków. Wszystkie te jarzyny to prawdziwa skarbnica cennych składników, które nie tylko niezbędne są dla naszego zdrowia, ale także zapewniają nam wspaniały wygląd, nadając skórze piękny koloryt. Mrożone warzywa trzeba wrzucić do gotującego się bulionu, a następnie przyprawić. Po upływie kwadransa całość wystarczy zmiksować i można podawać. Mrożona zupa krem będzie świetnie smakować posypana prażonymi pestkami słonecznika i grubo mielonym pieprzem.

Redakcja stolikwkropki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *