Jednym z ulubionych grzybów są bez wątpienia pieczarki. Potrawy przyrządzone z ich udziałem goszczą na stołach wszystkich Polaków. Wiele gospodyń domowych często zastanawia się czy obierać pieczarki czy nie? Jaka jest prawda?
Pieczarki przepyszne grzyby na niedzielny stół
Pieczarki to grzyby spożywane w wielu krajach. Cieszą się one ogromną popularnością również w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, gdyż są stosunkowo niedrogie, łatwo dostępne oraz proste w przygotowaniu. Przy odrobinie umiejętności kulinarnych można przyrządzić z nich przepyszne potrawy. Zupa pieczarkowa sos, zapiekanki, mięsa z dodatkiem tych grzybów to tylko niektóre z propozycji na niedzielny stół.
Ogromną zaletą pieczarek jest to, że posiadają bardzo piękny aromat, wyśmienicie smakują oraz są znacznie mniej ciężkostrawne od pospolitych grzybów leśnych.
Czy należy obierać pieczarki?
Wiele gospodyń domowych często zastanawia się czy przed przyrządzeniem potrawy pieczarki należy obierać ze skórki.
Otóż młodych, małych, białych okazów, które zamierzamy usmażyć czy też ugotować, nie trzeba obierać. Przed przyrządzeniem wystarczy je tylko dobrze oczyścić.
Z kolei nieco starsze, większe oraz lekko pociemniałe pieczarki warto pozbawić skórki. Dzięki temu można w pełni skutecznie usunąć wszystkie zanieczyszczenia znajdujące się na grzybach. Wykonując tę czynność warto przy okazji odciąć kawałek nóżki.
Czy pieczarki należy myć?
Kolejnym dylematem podczas przyrządzania potraw z dodatkiem pieczarek jest to czy należy je wcześniej umyć wodą. Otóż większość pań domu myje te grzyby pod bieżącym strumieniem wody, aby w pełni skutecznie usunąć wszelkie zanieczyszczenia w postaci zalegających resztek podłoża w którym były hodowane.
Z kolei większość szefów kuchni uważa, że pieczarek nie należy myć bowiem woda w dużym stopniu zmniejsza aromat tych przepysznych grzybów. Zamiast myć grzyby te warto dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, a mniej dostępne miejsca suchą szczoteczką. Niestety wiele osób uważa, że taki zabieg nie usunie zanieczyszczeń tak dobrze jak bieżąca woda.
Jak prawidłowo oczyścić pieczarki?
Pieczarki które to mają na surowo znaleźć się w sałatce czy innej potrawie na zimno trzeba koniecznie obrać ze skórki. Czynność tą należy wykonać zwłaszcza wtedy, gdy grzyby są starsze i większe, a skórka na nich nie jest już śnieżnobiała. W takiej sytuacji należy oddzielić nóżki od kapeluszy, a następnie ściągnąć skórkę z kapelusza za pomocą średniej szerokości nożyka. Narzędzie to należy trzymać nie za trzonek, lecz za koniec ostrza, które należy przykładać do osi kapelusza i przesuwać w kierunku krawędzi.
Potrawy z dobrze oczyszczonych pieczarek potrafią smakować wyśmienicie oraz są bardzo aromatyczne.