Tradycyjne polskie dania cieszą się niesłabnącą popularnością, pomimo iż coraz chętniej próbujemy także nieco bardziej egzotycznych kuchni. Samodzielne przygotowanie polskich potraw jest bardzo czasochłonne, wymaga także posiadania sporych umiejętności kulinarnych. Dlatego też chętnie zamawiamy je w restauracjach, serwujących przede wszystkim kuchnię polską. Gdzie znaleźć tego typu miejsca w Warszawie?
Jakie dania kuchni polskiej wybierać?
Najlepsza kuchnia polska oparta jest na tradycyjnych, dobrze znanych nam potrawach, które były serwowane w naszych rodzinnych domach. Z pewnością wśród nich możemy wymienić:
- pierogi,
- kotlet schabowy z dodatkami,
- gołąbki,
- zupy, w tym przede wszystkim rosół czy krupnik,
- bigos,
- kluski nadziewane.
To, na jakie konkretnie potrawy się zdecydujemy, zależy wyłącznie od naszych upodobań kulinarnych, jednak dobra restauracja polska powinna je oferować. Bardzo ważne jest ich prawidłowe przygotowanie- należy trzymać się sprawdzonych, tradycyjnych receptur. Dania kuchni polskiej nie muszą być tłuste i ciężkostrawne, jednak nie powinny też być podawane w wersji dietetycznej. W niektórych restauracjach dostępne jest także sezonowe menu, które oparte jest na składnikach, występujących w Polsce tylko w pewnym okresie. Wśród dań sezonowych warto wymienić na przykład:
- gołąbki z młodej kapusty,
- placki ziemniaczane z młodych ziemniaków,
- bigos z młodej kapusty,
- naleśniki z truskawkami.
Menu sezonowe powinno znaleźć się w ofercie każdej dobrej restauracji, serwujących kuchnię polską.
Jaką restaurację wybrać?
W Warszawie działa wiele restauracji, które oferują różnorodne dania, w tym między innymi kuchni polskiej. Niemniej jednak dobrze, aby lokal, z którego oferty zamierzamy skorzystać, specjalizował się właśnie w tradycyjnych, polskich potrawach, takich, jakie na co dzień promuje znana restauratorka, Magda Gessler. Dzięki temu mamy pewność, że są one przygotowywane z należytą starannością, przez osoby, które doskonale znają się na gotowaniu. Kuchnia polska, z punktu widzenia kucharzy, jest niezwykle wymagająca. Potraw nie można przygotować w kilka chwil, a co więcej, należy starannie dobierać składniki oraz przyprawy. Restauracja w centrum Warszawy oferuje smaczne, tradycyjne dania, które zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających klientów. Wybierając konkretną restaurację, warto kierować się jej renomą i opinią, jaką posiada ona wśród klientów. Nie ulega wątpliwości, że to właśnie klienci są najlepszą wizytówką lokalu gastronomicznego, szczególnie jeśli często chcą wracać i ponownie zajadać smaczne, tradycyjne dania kuchni polskiej.