Idealne ciasto na pizzę można przygotować w łatwy sposób. Ważne są składniki i ich proporcje. To pozwoli na przygotowanie pizzy, która będzie miękka i elastyczna, a jednocześnie będzie miała chrupiące brzegi.
Parę słów o składnikach
Mąka – najlepsza będzie mąka typu 00, ponieważ ta jest używana przez Włochów. Jednak, jeśli takiej nie posiadasz, sprawdzą się również typy 450 lub 550. Warto zwrócić uwagę na typ mąki, ponieważ ma to wpływ na miękkość i elastyczność ciasta.
Drożdże – najlepiej korzystać ze świeżych drożdży (nie z drożdży instant). Wtedy ciasto lepiej wyrośnie. Świeże drożdże cechuje jednolity kolor, brak plam i przebarwień. Ostatecznym testem jednak zawsze jest rozczyn na pizzę, który po wyznaczonym czasie powinien zwiększyć swoją objętość. Jeśli tak się nie dzieje, znaczy to, że drożdże nie były dość świeże.
Woda – powinna mieć letnią temperaturę (około 30-40 stopni). Jeśli będzie za gorąca lub za zimna, rozczyn drożdżowy nie urośnie.
Cukier – jest pożywką dla drożdży, dzięki której rozczyn rośnie.
Sól – dodana do mąki nadaje ciastu smaku.
Oliwa – najlepsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia. Dzięki niej ciasto jest elastyczne i smaczniejsze.
Składniki
- 250 g mąki pszennej (typ 450)
- 25 g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant)
- 150 ml wody (o temperaturze około 30-40 stopni)
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Rozczyn na pizzę – przygotowanie
Krok 1
Świeże drożdże odstaw, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Rozgnieć w ręce na kawałki i rozpuść je w letniej wodzie.
Krok 2
Dodaj 2 łyżki mąki oraz 2 łyżeczki cukru i dokładnie wszystko wymieszaj. Masę odstaw na ok 15-25 minut.
Krok 3
Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość trzykrotnie. Jeśli tak się nie stało, może to oznaczać, że drożdże nie są dość świeże. W takim wypadku wykonaj nowy rozczyn ze świeżych drożdży.
I mamy gotowy rozczyn na pizzę! Teraz pora przygotować ciasto.
Idealne ciasto na pizzę – przygotowanie
Krok 1
Do miski przesiej mąkę. Dodaj soli i wymieszaj. Następnie zrób wgłębienie pośrodku i wlej w nie przygotowany wcześniej rozczyn. Mieszaj wszystkie składniki przez kilka minut i na koniec dodaj oliwę.
Krok 2
Gdy składniki są już połączone, posyp stolnicę mąką i wyłóż na nią ciasto. Wyrabiaj je przez co najmniej 10 minut aż stanie się elastyczne. Znakiem, że ciasto było wyrabiane odpowiednio długi czas jest to, że łatwo odkleja się od dłoni.
Krok 3
Wyrobione ciasto włóż do dużej miski. Miskę przykryj ścierką lub folią i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto wyjmij z powrotem na stolnicę. Chwilę zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na ok 10 minut pod ścierką.
Krok 5
Posmaruj oliwą blaszki do pieczenia. Wyłóż na środę kulkę uformowaną z jednego kawałka ciasta. Stopniowo spłaszczaj rozprowadzając ciasto od środka do brzegu blaszki. Warto pozostawić niewielki wałek na brzegach .
Mamy już przygotowane idealne ciasto na pizzę! Teraz pozostaje tylko rozsmarować sos pomidorowy, dodać ser i dodatki według uznania. Po upieczeniu nasz pizza jest gotowa do jedzenia!