Kasza gryczana – jak gotować i do czego można ją używać?

Polacy coraz częściej wybierają różnego rodzaju kasze zamiast ziemniaków. Szczególnie dużą popularnością cieszy się kasza gryczana. Jest to bogate źródło białka, które jest doskonale przyswajalne. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, które wpływają dobroczynnie na organizm. Jakie potrawy można przyrządzić z kaszy? Kasza gryczana jak gotować?

Kasza gryczana – wartości odżywcze

Kasza jest znacznie zdrowsza niż makarony czy ryż. Zawieraj ona mnóstwo błonnika pokarmowego. Dodatkowo znajdują się w niej cenne aminokwasy, które wykazują podobne właściwości jak te, które znajdują się w roślinach strączkowych. Kasza gryczana zawiera także dużo kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Jest też duża zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny dla kobiet ciężarnych. Witaminy z grupy B, w szczególności B3, B2, B6 i B12 znajdują się w tym cennym darze natury. Kasza znana jest na świecie od wielu tysięcy lat. Już w starożytności w Chinach była ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Kasza ma silne właściwości odkwaszające organizm. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Uszczelnia także naczynia krwionośne i obniża poziom cholesterolu LDL, który jest przyczyną zmian miażdżycowych.

Kasza gryczana w diecie wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej

Kaszę gryczaną pokochały wszystkie osoby, które się zdrowo odżywiają. Szczególnie jest często wykorzystywana w dietach bezmięsnych. Nie zawiera ona także glutenu, dzięki czemu doskonale nadaje się dla osób, które chorują na celiakię. Duża zawartość magnezu w kaszy gryczanej pomaga uzupełnić braki, które często występują u osób borykających się z tą chorobą. Ze względu na dużą zawartość błonnika kasza doskonale nadaje się dla osób dbających o linię. Ma niewiele kalorii i niską zawartość tłuszczu, a do tego jest sycąca i smaczna. Po spożyciu kaszy gryczanej uczucie sytości towarzyszy naprawdę długo. Znakomicie sprawdza się również w diecie cukrzyków, gdyż ma niski indeks glikemiczny.

Kasza gryczana jak gotować?

Kaszę można podawać na różne sposoby. Nie trzeba jej przed gotowaniem płukać tak jak większości kasz. Dla osiągnięcia sypkich ziarenek należy wrzucić kaszę do gotującej się osolonej wody w proporcji dwa do jednego. Na jedną porcję kaszy przypadają dwie porcje wody. Następnie należy gotować ją przez 15 minut. Ugotowaną kaszę można podawać na wiele sposobów. Może być zamiennikiem ziemniaków. Świetnie smakuje z sosem warzywnym lub mięsnym. Można także doprawić ją smażoną na maśle cebulką lub podać z okrasą. W diecie wegetariańskiej często spotykane są kotlety z kaszy gryczanej, które mogą być wzbogacone dodatkowo burakiem. Kasza stanowi także smaczny farsz do papryki lub pierogów. Można ją także zastosować w gołąbkach wegańskich lub wegetariańskich. Znakomicie zastąpi także ryż w gołąbkach z mięsem. Z kaszy gryczanej można przyrządzić kaszotto mięsne lub warzywne. Ciekawie smakuje sałatka z kaszy gryczanej z burakami z dodatkiem koziego sera. W sklepach można znaleźć także gryczaną mąkę, z której można zrobić pyszne naleśniki gryczane na ostro lub słodko.

Redakcja stolikwkropki.pl