Konkurs noworoczny z Kikkoman i TABASCO®
Dzień dobry.
Dzisiaj zapraszam na konkurs z okazji nadejścia nowego - 2016 roku.

Przy okazji Szanowni czytelnicy składam Wam najserdeczniejsze życzenia noworoczne! Niech spełnią się Wasze wszelkie plany i marzenia, a każdy dzień przynosi coraz to lepsze niespodzianki! Kulinarnie życzę, by każdy z Was w 2016 roku spróbował choć jednej nowej rzeczy - albo takiej nielubianej, albo takiej, której nigdy nie jadł.
Zadanie konkursowe:
Zaproponuj przepis na przekąskę Sylwestrową, którą przygotujemy w mniej niż 10 min, z użyciem sosów Tabasco® (klasyczny, czosnkowy, z zielonych papryczek lub bardzo pikantny z papryczek Habanero) lub sosów sojowych Kikkoman (klasyczny lub o obniżonej zawartości soli).
Odpowiedzi zamieszczajcie w komentarzach tutaj pod postem (zwykłych lub komentarzach Facebook), albo na Facebooku pod postem z linkiem do konkursu.
Wybiorę 3 zwycięzców, którzy zaproponują moim zdaniem najciekawsze, najszybsze i najzdrowsze przekąski.Zasady konkursowe:
1. Stolik w kropki jest organizatorem konkursu.
2. Sponsorem nagrody jest producent nagród.
3. Nagrodami w konkursie są 3 zestawy sosów: 4 rodzaje sosów TABASCO i 2 sosy sojowe Kikkoman:
TABASCO® Sauce, TABASCO® Green Sauce, TABASCO® Habanero Sauce, TABASCO® Garlic Sauce Sos sojowy Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman Less Salt4. Czas trwania konkursu: od dzisiaj (29.12.2015) do 03.01.2015.
5. Wyniki zostaną opublikowane 05.01.2011, a na odpowiedź osoby wygrywającej z danymi do wysyłki nagrody czekam do 08.01.2015 (proszę o kontakt pod adresem email podanym na stronie lub przez wiadomość na portalu facebook, na profilu: https://www.facebook.com/stolikwkropki/)
6. Bardzo proszę o niezamieszczanie komentarzy anonimowych i podawanie choćby adresu e-mail.
7. Każdy może zaproponować 3 przekąski.
8. Wszystkich użytkowników portali Facebook, Twitter i Google+ bardzo proszę o udostępnianie informacji o konkursie.
Zapraszam do udziału w konkursie.
BŁYSKAWICZNE KORECZKI SYLWESTROWE
Goście tuż za rogiem, czas ucieka?
Wyczaruj koreczki sylwestrowe z sosem Tabasco® Green Sauce
Czego potrzebujesz?
- 3 pomidory
- ser feta w kostkach
- 200 g zielonych lub fioletowych oliwek
- sos Tabasco® Green Sauce
- wykałaczki
Jak wyczarować koreczki?
Pokrój pomidory w dużą kostkę
Nadziewaj po kolei na wykałaczkę kostkę sera feta, pomidora i oliwkę.
Przed podaniem pomoczyć w sosie Tabasco® Green Sauce
ŁOSOSIOWA ROLADA Z SOSEM TABASCO®
- 2 placki tortilli
- 150 g łososia wędzonego
- sałata lodowa
- sos TABASCO® czosnkowy
- ser feta
Wykonanie:
Łososia pokroić na kawałki, a sałatę w paski.
Posmarować tortille sosem TABASCO® czosnkowym.
Położyć na plackach łososia, sałatę, ser feta i zwinąć.
Zawiązać w folię i włożyć do lodówki.
Przed podaniem zdjąć folię.
Pokroić roladę w paski.
SMACZNEGO!
3B: Błyskawiczne, Banalne, Bajecznie Pyszne
-bagietka
-2 pomidory
-ser żółty
-szynka
-mozarella
-wszystkie sosy TABASCO, które mamy
Kroimy bagietkę, a następnie w małe kawałki pomidory, ser i szynkę. Ukladamy na bagietce i polewamy sosami (na każdym kawałku inny sos)
Układamy na talerzu i czekamy na gości
Smacznego
PS… Gdy mamy jeszcze kilka dodatkowych minut, gotowe kanapeczki możemy podgrzać w mikrofalówce
Przepis ten prosty wyczyści lodówkę,
a gościom zasmakuje na stówkę!
Jaki to przepis?
Pędem do sklepu leć po bułeczki,
weź do tego paróweczki,
w środku bułki dziurę zrób,
Nie zapomnij- sos TABASCO- też kup!
Pokroj drobno swe parówki,
ale nie wrzucaj ich do lodówki…
tylko do w bułkach dziur,
zrób na tym ze sosów wzór,
podgrzej chwilkę, włóż na talerze,
każdy gość szybko je zabierze!
ŁOSOSIOWA PASTA SYLWESTROWA
- 100 g łososia wędzonego
- 1 łyżka sosu Tabasco® z zielonych papryczek
- 1 łyżka sosu Tabasco® czosnkowego
- grzanki
- koperek świeży lub mrożony
Wykonanie:
Łososia zmiksuj z sosem Tabasco® z zielonych papryczek i sosem Tabasco® czosnkowym. Posmaruj powstałą pastą grzanki. Posyp koperkiem i… GOTOWE
Francuska kraina
Potrzebujemy:
Pól Elizejskich – opakowanie ciasta francuskiego
wieży Eiffela – plastry szynki
elegancji – mozzarella
odrobina dostojności – rukola
szczypta szaleństwa – oregano, bazylia
Aby złączyć nasze składniki w jedną idealną całość: dzielimy pola elizejskie na kwadraty, wyznaczamy w nich miejsce na wieżę Eiffela, elegancję, dostojność, szaleństwo wg, uznania. Zamykamy wszystko w piekarniku, pozwalamy się złączyć.Podajemy z sosem tabasco aby dodać odrobinę ostrości.
Smacznego!
3 centymetrowe Ogóreczki faszerowany bryndza lub serkiem philadelfia posypane czarnym sezamem i ozdobiony kropeczkami sosu tabasko lub garlic
Tartinki z pastą z wędzonego halibuta
wędzony halibut bez skóry
awokado
serek naturalny
sos z zielonych papryczek TABASCO®
ciemny chleb,np pumpernikiel lub inny dowolny
Pieczywo pokroić na małe kawałki.Rybę rozetrzeć razem z awokado i naturalnym serkiem-ilość do smaku.
Pastę ukłądać na kanapkach, na każdej z nich na górze maleńki kleksik z sosu z zielonych papryczek
Przepyszny dip do nachosów
puszka tuńczyka w zalewie własnej
słoiczek kaparów
1 łyżka majonezu
1 łyżka sosu z zielonych papryczek TABASCO®
Wszystkie składniki wymieszać.Podawać w miseczce jako dip do naturalnych nachosów.
Dip z mango do nachosów lub tortilli
1 nieduże, dojrzałe mango
kilka-kilkanaście liści świeżej kolendry
1 mała czerwona cebula
1 łyżeczka sosu TABASCO®-bardzo pikantnego z papryczek HABANERO
sok z 1/2 limonki
sól do smaku
Mango podziel na dwie części i miąższ z jednej połówki zblenduj z przyprawami na gładki sos. Drugą połówkę mango obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Cebulę i zioła posiekaj drobno i również dodaj do sosu.Na koniec dodaj sos z papryczek. Całość dokładnie wymieszaj – gotowe!
Sałatka z tuńczyka
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- mały słoik oliwek
- 2 pomidory/ pokroić w kostkę
- 1 cebula/pokroić w kostkę
- 2/3 łyżki sosu TABASCO Brand Green Pepper Sauce
- 2 bagietki
Składniki na sałatkę łączymy, bagietkę kroimy i podgrzewamy w piekarniku.
Nakładamy sałatkę na bagietkę i smacznego!
Lekka, zdrowa i szybka przekąska z wykorzystaniem zarówno Tabasco®, jak i sosu sojowego!
Składniki:
250 gramów rozdrobnionego surowego tuńczyka wielkookiego
1 łyżka stołowa sosu sojowego Kikkoman
1 łyżka stołowa Tabasco McIlhenny Company
2 łyżki stołowe drobno posiekanego szczypiorku
½ łyżeczki oleju sezamowego tłoczonego na zimno
2 łyżeczki nasion czarnego sezamu
1 ogórek skrojony na cienkie plasterki
1 awokado skrojone w cienkie plasterki
Wykonanie:
Obtaczamy niewielkie kawałki tuńczyka w sosie sojowym, Tabasco, szczypiorku, oleju sezamowym i nasionach sezamu czarnego. Następnie umieszczamy tak doprawioną rybę na połączonych plasterkach ogórka i awokado. Gotowe! Pozdrawiam i życzę smacznego
Pierwszą przekąską sylwestrową będą tortille na zimno. Mieszamy ok. 10 łyżek jogurtu z sokiem z jednej cytryny i dodajemy ok. łyżeczki sosu Tabasco. Kto lubi na ostro, wiadomo, dodaje go ciut więcej i odwrotnie – osoby z wrażliwymi kubkami smakowymi zaniżają ilość sosu
Tortille smarujemy powstałym sosem, układamy na niej plasterki wędliny, sera żółtego, liście sałaty, pomidor, ogórek konserwowy, oliwki. Zwijamy tortillę i podajemy ją w całości lub pokrojoną w roladki przekłute wykałaczką, by się nie rozwinęły.
Druga przystawka to łosoś z awokado na krakersach. Razowe krakersy smarujemy chrzanem, układamy na nich kawałki wędzonego łososia oraz awokado. Posypujemy koperkiem i kropimy ulubionym sosem Tabasco.
Trzecią przystawką jest koktajl truskawkowy. Mrożone truskawki miksujemy z mlekiem/maślanką/wodą – jak kto lubi. Dodajemy parę kropel Tabasco. Mieszamy. Koktajl przelewamy do szklanek i dekorujemy grubo zmielonym pieprzem.
Smacznego
Cytryny3 cytryny
1 puszka tuńczyka
3 pomidory suszone
2 jajka
ząbek czosnku
3 łyżki majonezu kieleckiego
sól, pieprz faszerowane tuńczykiem.
Kilka kropel sosu sojowego KikkomanCytryny myjemy, kroimy na połówki. Z każdej połówki ścinamy piętkę, żeby było łatwo je postawić. Miąższ cytryny wydrążamy usuwamy błonki i pestki, drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo, ciekamy. Pomidory suszone drobno siekamy. Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy, mieszkamy z połową cytrynowego miąższu, pomidorami, jajkami, roztartym czosnkiem,sosem sojowym, majonezem. Przyprawiamy do smaku. Masą napełniamy wydrążone cytryny, ozdabiamy według uznania. Przed podaniem schładzamy.
Moja pierwsza propozycja to: pyszne słodko – słone śledzie na ostro z duszoną w miodzie cebulką, rodzynkami i octem balsamicznym.
Potrzebujemy:
– 1 opakowanie śledzi w oleju
– 1/2 opakowania rodzynek
– 1 czerwona cebula
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1/2 łyżeczki sosu Tabasco z zielonych papryczek
Śledzie kroimy ukośnie. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy miód i krótko dusimy. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i ocet balsamiczny. Całość chwilkę gotujemy, wyłączamy gaz i dodajemy sos Tabasco z zielonych papryczek. Na każdy plaster śledzia nakładamy trochę farszu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Moja druga propozycja to kanapki z chrupiącego chleba z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni.
Pasta:
Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki z puszki i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, dodać sos sojowy Kikkoman mniej soli i świeżo zmielony pieprz do smaku. Pastę nakładać z pomocą 2 łyżek na kromkę chrupiącego chleba. Na kanapkę położyć świeżą rukolę i posypać prażonymi pestkami dyni.