Jak ugotować kaszę jaglaną?

Dzisiaj pytanie i odpowiedź dla Was - drodzy czytelnicy. Jak ugotować kaszę jaglaną?
Zacznę od tego, że pewnie wielu z Was wie, że taka kasza istnieje, że jest zdrowa i że trzeba włączyć ją do jadłospisu. Jednak często spotykam się ze stwierdzeniem, że nie umiemy/nie umiecie ugotować kaszy jaglanej, tak by nie była gorzka.
Gotowanie kaszy do deserów, jako bazy do wypieków czy jaglanki jest w sumie dość łatwe - bo wystarczy jej płukanie zimną wodą i gotowanie w mleku - krowim, migdałowym, sojowym czy ryżowym z dodatkiem masła lub innego tłuszczu i smak od mleka dominuje. Jak już kiedyś pisałam w przepisie na leguminę z kaszy jaglanej kasza jaglana wspaniale wpływa na nasz organizm - ponieważ ma odczyn zasadowy i go odkwasza - a jemy mnóstwo posiłków, które powodują zakwaszenie.
Dzisiaj jednak o wersji wytrawnej kaszy i bazie do różnych dań - między innymi do zapiekanek.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Po pierwsze ilość: kasza jaglana zwiększa swoją objętość dwukrotnie.
Szklanka kaszy (250ml) wystarczy dla 4 osób lub do jednej dużej zapiekanki na 2 dni dla rodziny.
1. Potrzebną ilość kaszy odmierzamy i wsypujemy na sito lub durszlak z małymi otworkami.
2. By kasza straciła swój gorzki smak trzeba ją przelać trzy razy wodą w kolejności: zimna, wrzątek, zimna. Woda, która spłynie - będzie brudna - mętna.
3. Kaszę po przelaniu przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 1:1,*na jedną szklankę kaszy dajemy 1,5 szklanki wody, można troszkę więcej, wtedy jest jeszcze bardziej miękka. By uzyskać sypką kaszę wystarczy 1 i 1/4 szklanki wody na szklankę kaszy. Do smaku dodajemy szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Do słodkich dań oczywiście bez soli czy pieprzu - lepszy będzie cukier.
4. Garnek z kaszą przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień/moc kuchenki na małą i nie odkrywając ani nie mieszając gotujemy około 18 minut. Gdy podniesiecie pokrywkę pod koniec lub po ugotowaniu zobaczycie w niej kratery, przez które ucieka para wodna, a kasza mięknie i wciąga wodę.
5. Tak gotowana kasza się nie przypali (chyba, że zostawimy ją na kilka godzin) - będzie miękka i bardzo smaczna.
A jak u mnie wygląda ugotowana kasza jaglana? :)
Pingback: stolik w kropki! - Zapiekanka z kaszy jaglanej, warzyw i koziego sera - stolik w kropki!
Uwielbiam kaszę jaglaną! Dzięki za praktyczne wskazówki!